Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isplativost dvorane

Ljepotica s Laništa zarađuje sve manje, traže novog zakupca Arene

Arena Zagreb
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
18.02.2014.
u 11:20

Za ovu su godinu dogovorena samo dva koncerta, utakmica i nastup Cro Copa, zbog čega će i prihodi biti manji pa bi Holding, koji se brine o Areni, mogao raspisati međunarodni natječaj za upravitelja

Zagrebačka Arena zbog lošeg upravljanja, a time i praznih tribina, ponovno će sreću potražiti u zakupcu. Doznajemo da će Holding, koji se brine o dvorani, uskoro raspisati međunarodni natječaj za upravitelja.

Loše ponude

Podsjetimo, 2009. godine bila su već raspisana dva međunarodna natječaja, a 2010. godine ozbiljno se pregovaralo i s domaćim konzorcijima Ingrom, Digitel komunikacijama i Orfejem, no na kraju se od svega odustalo. Prvi je natječaj poništen jer međunarodne tvrtke nisu uplatile pet milijuna kuna pologa. Na drugom nisu prihvaćene ponude Global Spectruma i SMG Entertainment jer su od Holdinga tražile naknadu za upravljanje od dva milijuna kuna, dok je domaći konzorcij nudio naknadu od 150 tisuća kuna, što pak nije prihvaćeno u Gradu i Holdingu.

Foto: Kristina Franić

Grafika: Kristina Franić

Brigu o tvrtki u međuvremenu su vodili Holdingovi zaposlenici, prvo Bandićev čovjek Zdenko Antunović, a od rujna 2010. u velikoj SDP-ovoj smjeni Bandićevih kadrova arhitekt Tomislav Pervan. Iz Holdinga su kazali da su upravo njegovi loši rezultati i sedam milijuna kuna, koliko su dodatno lani potrošili za održavanje dvorane, razlog da se ponovno pokuša pronaći partner koji bi punio dvoranu događajima.

Prema popunjenosti, dvorana je lani bila najmanje popunjena od njena stavljanja u funkciju, a zaslugu što podaci nisu i lošiji čak i od 2008. godine, kada je tek otvorena, uprava može pripisati hokejašima Medveščaka koji su prošle godine u njoj odigrali deset utakmica. Osim njih, Arena je lani ugostila i osam rukometnih utakmica, turnir u mačevanju, Beyonce, Severinu, Iron Maiden, Depeche Mode te tri sajma.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Da uprava Arene ima ozbiljnih problema s punjenjem dvorane, svjedoči i podatak da je lista događanja za 2014. još gotovo prazna. Najavljuju se tek koncerti Halida Bešlića i skupine Il Divo, Festival hrane i vina, dvije rukometne utakmice i borilački spektakl u režiji Cro Copa. Iz Holdinga su kazali i da je prihod u razdoblju od 2010. do 2012. bio oko šest milijuna kuna, no da je u 2013. godini dodatno pao.

Nema dugova Ingri

– U 2013. prihod Arene je bio oko 4 milijuna kuna jer je smanjen broj događanja. Razliku da se pokriju svi troškovi funkcioniranja objekta namiruje Zagrebački holding, a ona iznosi oko 7 milijuna kuna godišnje – kazali su iz Holdinga. Objasnili su kako cijena korištenja Arene iznosi između 130 i 180 tisuća kuna te da nemaju problema s uplatama Grada i države za otkup Arene prema Ingri, što godišnje iznosi 7,2 milijuna eura.

Komentara 22

TB
Toni broo
14:10 18.02.2014.

Ako ima interesa za Arenu, nek ju sam daju zakupcu.

DU
Deleted user
12:04 18.02.2014.

Neka si je Gobac zakupi, ipak je ona rađena za njega.

Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
15:43 18.02.2014.

Kaj nije bilo neke studije isplativost prije nego se napravila?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije