Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvo

Liječnici na terenu povijest bolesti pacijenta upisivat će u računala

hitna pomoć
Arhiv VL
Autor
Sonja Hoffman
08.06.2010.
u 14:21

Svi podaci o pacijentu spremaju se u arhivu pa su lako dostupni i liječnicima u bolnicama i domovima zdravlja.

Zagrebačka Ustanova za hitnu medicinsku pomoć danas je u rad pustila novi informatički ICT sustav vrijedan 3 milijuna eura koji je u potpunosti financirao Grad.

– Riječ je o 15 prijenosnih računala i pisača koji su softwerski i hardwerski prilagođeni potrebama liječnika u vozilima hitne pomoći, ali i umreženi s Ustanovom za hitnu medicinsku pomoć – pojasnila je ravnateljica dr. Slobodanka Keleuva. Naime, kada liječnici na broju 94 zaprime hitan poziv, podatke s imenom, adresom i simptomima pacijenta šalju prvom slobodnom liječničkom timu na terenu. 

– Liječnik u vozilu sve te podatke vidi na svom računalu, a po dolasku na mjesto nesreće se u program unose i ostali podaci o pacijentu i njegovu stanju te terapiji ili prijevozu u neku od bolnica – istakla je dr. Keleuva. Svi ti podaci se za potrebe hitne službe bolnica mogu ispisati na malom prijenosnom printeru, ali i arhivirati. 

– Svaki pacijent koji je trebao našu pomoć od sada će biti u arhivi, pa će liječnik po opetovanom posjetu znati njegovu povijest bolesti – pojasnila je dr. Keleuva.  

Predenost ovog sustava je i njegova mogućnost nadogradnje i povezivanja s drugim medicinskim ustanovama.  

– Podaci Hitne pomoći na taj način mogu biti 24 sata dostupni svim liječnicima u domovima zdravlja, bolnicama, ali i ustanovama poput Zavoda za hitnu medicinu, HZZO-a i Ministarstva zdravstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije