Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
[u povodu]

"Legalizacija" gradonačelnika Bandića

25.01.2005.
u 16:14

U Zagrebu je proteklog tjedna dogradonačelnik Milan Bandić GUP-om počeo utrku za gradonačelnika. - Dok smo mi na vlasti, sirotinji se neće se rušiti, a ako treba, stat ću pred bagere - zagrmio je Bandić u zagrebačkom Poglavarstvu na svoje oponente, i pobrao simpatije svih koji su kuće - nužni krov nad glavom, solidno velike obiteljske kuće ili raskošne vile - sagradili nezakonito. Zauzeo se za legalizaciju oko 5000 objekata izvan građevnih područja, najviše u zaštićenom zelenilu pod Sljemenom. Naime, socijalna bespravna naselja na Peščenici, u Dubravi i Novom Zagrebu, nikla tijekom ratnih migracija, već su 1998. izmjenama starog GUP-a obuhvaćena građevnim granicama, iako je od 11.250 kuća samo za 2500 dobivena i plaćena građevna dozvola.

Struka je i tada osporavla legalizaciju širenjem građevnih zona, ali su popustili u ime socijalne osjetljivosti. Sada su na žestoke pritiske ponudili kompromis - legalizirati kuće s aviosnimki iz srpnja 2003., ali tako da parcele i dalje budu u zelenoj zoni. Od rušenja su trebale biti spašene kuće s predznakom socijalni koje su ga zavrijedile zakonskom definicijom obiteljske kuće - do 400 kvadrata ukupne površine s najviše tri stana, makar je i tolike kuće teško smatrati sirotinjskim stambenim rješenjima. No, iz prijedloga izmjena GUP-a izgubio se predznak socijalni", što omogućuje i legalizaciju podsljemsnkih vila i to u tlocrtnim površinama. U građevnim zonama visina bi im se uskladila s okolnim gradnjama. U zelenima dozvolu bi mogle dobiti katnice sa stambenim potkrovljem, što je obzirom na konfiguraciju tla prilično rastezljiva odrednica.

Resorno Ministarstvo i državni Savjet za prostorno uređenje su zgranuti. No, kako Ministarstvo po zakonu ne može utjecati na GUP-ove, zatražilo je inspekcijski nadzor. Bandićevi stranački kolege prijedlog su okrstili povijesnim zato što se sa srpnjem 2003. podvlači crta nakon koje se bespravne gradnje više neće tolerirati. No bilo je nekoliko takvih crta, a nakon svake bespravna je gradnja - bujala. Izmijenjeni GUP zbog procedure najvjerojatnije neće moći biti usvojen do lokalnih izbora. Ali zato legalizacija ostaje kao primamljivo predizborno obećanje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije