Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visibabe, šafrani, zvončići...

Lani 15 prekršajnih prijava: Sankcije za branje i prodaju zaštićenih proljetnica i do 26.500 eura

storyeditor/2023-03-24/PXL_230323_99011224.jpg
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/20
25.03.2023.
u 08:33

Sankcije za branje i prodaju i do 26.500 €. Inspekcija je lani provela 196 nadzora, a pokrenuto je 15 prekršajnih prijava. Ove godine, kažu, još nisu zabilježili povrede regulative

Visibabe, šafrani, kockavica, kukurijek i proljetni drijemovci, znani i kao zvončići, samo su neki od vjesnika proljeća koji dolaskom toplijeg vremena zašarene livade. Može ih se pronaći na pašnjacima, u šumama, dvorištima, parkovima, ali ne i na Splavnici. Neke od tih vrsta, uključujući visibabe, zakonom su zaštićene, a kazne za berače koji ih prodaju i prerađuju penju se do više od 26.500 eura. Toga su svjesni i prodavači pa se, kažu, podno Dolca buketići zaštićenih proljetnica ne prodaju već nekoliko godina.

23.03.2023., Zagreb - Splavnica. Danasnja velika ponuda cvijeca privukla je mnoge gradjane u setnju kroz najpopularniju zagrebacku ulicu sa cvijecem. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uz dozvolu ili za svoju vazu

Prodaja i prerađivanje nisu potpuno zabranjeni već zahtijevaju posebnu dozvolu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a o kažnjavanju prijestupnika računa vodi Državni inspektorat.

– Inspekcija zaštite prirode, kao i prošlih sezona, i ove godine provodi pojačani nadzor u cijeloj Hrvatskoj vezano za branje i prodaju proljetnica – navode. Lani je provedeno 196 takvih nadzora te pokrenuto 15 prekršajnih prijava. Za ovogodišnjih nadzora, koji su još u tijeku, dosad nisu utvrđene povrede Zakona o zaštiti prirode.

Kazne za fizičke osobe koje zaštićene proljetnice poput visibaba ili šafrana beru u svrhu prodaje ili prerade iznose od 929 do gotovo 4000 eura, a globe za pravne od 3000 do čak 26.545 eura. Iste su kazne i za strogo zaštićene proljetnice poput kockavice i velecvjetnog kukurijeka, njihovo branje u većim količinama također zahtijeva posebnu dozvolu, a na posljedice uklanjanja vrsta iz prirode upozorava Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.

– Višegodišnje su to biljke koje zimu preživljavaju pod zemljom u obliku podzemnih organa, lukovice, gomolja ili podanka. Nadzemni dio odumire, a u proljeće izrasta novi. Skupljanje cijelih biljaka dovodi do njihova trajnog uklanjanja iz staništa, čime se znatno utječe na veličinu prirodnih populacija – ističu pa pozivaju da se umjesto branja proljetnice fotografiraju, crtaju, slikaju ili da se jednostavno uživa u pogledu na njih.

Dozvola nije potrebna ako se, stoji u regulativama, zaštićene proljetnice skupljaju za osobne potrebe, i to u određenim količinama. Osobnim potrebama tako se, među ostalim, smatra skupljanje do pet komada lukovica, gomolja, korijena ili rizoma te do dva kilograma stabljika s listovima i cvjetovima, odnosno pet stručaka.

Plus maćuhice i mirisni zumbuli

Neke se proljetnice, poput jaglaca i maćuhica, ipak ovih dana mogu pronaći na Splavnici, no nije riječ o ubranim divljim biljkama, već o uzgojenima. Jaglaci u teglici stoje jedan euro, a maćuhice su 40 centi jeftinije. U teglama se prodaju i ivančice, koje stoje dva eura, a za miris koji se širi do Dolca zaslužni su zumbuli. Nude se ružičasti, ljubičasti, bijeli, a kupiti se mogu za 1,60 eura.

Bliži se i Uskrs kada stolove volimo ukrašavati, primjerice, tulipanima i narcisima koji su posljednjih dana, svjedoče prodavači, i najtraženiji. Pušlek narcisa, koje se također smatraju vjesnikom proljeća, stoji dva eura, a deset tulipana od sedam do osam eura. Dobro se prodaju, kažu, i pušleki miješanog proljetnog cvijeća koji stoje tri eura.

23.03.2023., Zagreb - Splavnica. Danasnja velika ponuda cvijeca privukla je mnoge gradjane u setnju kroz najpopularniju zagrebacku ulicu sa cvijecem. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije