Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kumice će sir i vrhnje prodavati samo uz dopuštenje Ministarstva

Ispuni se obrazac, plati 70 kuna biljega i to se šalje Ministarstvu poljoprivrede, pa dolazi inspekcija
11. prosinca 2010. u 08:00 6 komentara 21 prikaza
Ako kumice neće imati odobrenje mjerodavnog ministarstva kaznit će se one, ali i tržnica
Foto: GSSN

Bez potvrde Ministarstva poljoprivrede kumice neće moći prodavati sir i vrhnje u vitrinama.

Višestruke analize

– Svi će proizvođači svježeg sira i vrhnja, kao i drugih vrsta sireva, po Zakonu o hrani i Pravilnicima o higijeni hrane morati podnijeti Zahtjev za registraciju objekta u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla – objašnjava mr. sc. Robert Črep iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu.

Taj zahtjev kumice će morati predati Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

– To je obrazac kojim se prijavljuje da se sir i vrhnje prerađuje doma. Za to će se morati izdvojiti i 70 kuna za biljege – objašnjava Črep.

Nakon što se obavi prijava i stigne rješenje o registraciji, na adrese kumica dolazi veterinarska i sanitarna inspekcija. Inspektori će pregledati prostor gdje se rade sir i vrhnje, a godišnje će se obavljati dvije analize sira, četiri analize mlijeka i jedna analiza vode.

– Ako se ustanovi da je sve u redu, Ministarstvo poljoprivrede daje odobrenje kumicama za objekt gdje se prerađuju mliječni proizvodi – završava Črep.

Potvrdio je to i Franjo Gluščić, voditelj samoborske tržnice.

Čekaju se vitrine

– Bez tog odobrenja Ministarstva kumicama od 1. siječnja 2011. godine nećemo moći dopustiti najam vitrine – kaže Gluščić.

Naime, ukoliko bi na tržnici u vitrinama sir i vrhnje prodavala kumica koja nema sve potrebne dozvole kaznit će se kumica, ali i tržnica.

A što se tiče vitrina, njih 20, one su naručene i trebale bi biti isporučene potkraj prosinca. U međuvremenu se na tržnici uređuju instalacije. Koliko će samoborske kumice plaćati mjesečni najam vitrina još se ne zna.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • -obrisani-:

    Naravno, \"bit\" cijele drame je i opet u \"biljezima\" i \"inspekciji\"..Ovi su majstori za cijediti vodu iz kamena, i naplaćivati zrak...

  • lutomirski:

    Hrvatska mora propasti, ,jer je ona zaboravila da napravi produkciju da bi mogla radna mjesta stvarati i izvoziti. To zahvalite ovoj vladi, nece se niti sada nista promjeniti. Sad ce vas malo zabavljati o Sanaderu i tako ce vrijeme opet ... prikaži još! proci. Za 2011 opet 5 miliardi novih dugova i opet 50-70 tisuca novih nezaposlenih !!! Preporucujem mladima i studiranima da si polako traze radno mjesto u inozemstvu jer u Hrvatskoj dugorocno nemaju sansu za normalni zivot !!!!!

  • Deleted user:

    Najbolje bi bilo da uz svaku kumicu stoji i jedan inspektor. I lijepi biljege od 70 kn na svaki sir. A kumici propiše da mora imati bar VSS za proizvodnju sira.... I svake godine ponovo polagati u ministrarstvu ispit, smjer ... prikaži još! sir i vrhnje... Ovaj debilizam nase birokracije izgleda nema kraja...