Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kumice će sir i vrhnje prodavati samo uz dopuštenje Ministarstva

Ispuni se obrazac, plati 70 kuna biljega i to se šalje Ministarstvu poljoprivrede, pa dolazi inspekcija
11. prosinca 2010. u 08:00 6 komentara 19 prikaza
Ako kumice neće imati odobrenje mjerodavnog ministarstva kaznit će se one, ali i tržnica
Foto: GSSN

Bez potvrde Ministarstva poljoprivrede kumice neće moći prodavati sir i vrhnje u vitrinama.

Višestruke analize

– Svi će proizvođači svježeg sira i vrhnja, kao i drugih vrsta sireva, po Zakonu o hrani i Pravilnicima o higijeni hrane morati podnijeti Zahtjev za registraciju objekta u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla – objašnjava mr. sc. Robert Črep iz Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu.

Taj zahtjev kumice će morati predati Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

– To je obrazac kojim se prijavljuje da se sir i vrhnje prerađuje doma. Za to će se morati izdvojiti i 70 kuna za biljege – objašnjava Črep.

Nakon što se obavi prijava i stigne rješenje o registraciji, na adrese kumica dolazi veterinarska i sanitarna inspekcija. Inspektori će pregledati prostor gdje se rade sir i vrhnje, a godišnje će se obavljati dvije analize sira, četiri analize mlijeka i jedna analiza vode.

– Ako se ustanovi da je sve u redu, Ministarstvo poljoprivrede daje odobrenje kumicama za objekt gdje se prerađuju mliječni proizvodi – završava Črep.

Potvrdio je to i Franjo Gluščić, voditelj samoborske tržnice.

Čekaju se vitrine

– Bez tog odobrenja Ministarstva kumicama od 1. siječnja 2011. godine nećemo moći dopustiti najam vitrine – kaže Gluščić.

Naime, ukoliko bi na tržnici u vitrinama sir i vrhnje prodavala kumica koja nema sve potrebne dozvole kaznit će se kumica, ali i tržnica.

A što se tiče vitrina, njih 20, one su naručene i trebale bi biti isporučene potkraj prosinca. U međuvremenu se na tržnici uređuju instalacije. Koliko će samoborske kumice plaćati mjesečni najam vitrina još se ne zna.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    Naravno, \"bit\" cijele drame je i opet u \"biljezima\" i \"inspekciji\"..Ovi su majstori za cijediti vodu iz kamena, i naplaćivati zrak...

  • lutomirski:

    Hrvatska mora propasti, ,jer je ona zaboravila da napravi produkciju da bi mogla radna mjesta stvarati i izvoziti. To zahvalite ovoj vladi, nece se niti sada nista promjeniti. Sad ce vas malo zabavljati o Sanaderu i tako ce vrijeme opet ... prikaži još! proci. Za 2011 opet 5 miliardi novih dugova i opet 50-70 tisuca novih nezaposlenih !!! Preporucujem mladima i studiranima da si polako traze radno mjesto u inozemstvu jer u Hrvatskoj dugorocno nemaju sansu za normalni zivot !!!!!

  • Deleted user:

    Najbolje bi bilo da uz svaku kumicu stoji i jedan inspektor. I lijepi biljege od 70 kn na svaki sir. A kumici propiše da mora imati bar VSS za proizvodnju sira.... I svake godine ponovo polagati u ministrarstvu ispit, smjer ... prikaži još! sir i vrhnje... Ovaj debilizam nase birokracije izgleda nema kraja...