Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kulturna baština u mašti djece iz ekogrupe vrtića

Vrtićanci su slikali čipku, prsluke i haljine iz narodne nošnje, licitarska srca i torbice s tradicionalnim bojama
22. svibnja 2019. u 21:19 0 komentara 389 prikaza
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

– Pa mi, djeca eko grupe z vrtića na Bukovcu – ponosno odgovaraju šestogodišnji Pavao i Eni kad ih pitaju tko je to nacrtao tako divne radove koji su izloženi u galeriji Kontrast Narodnog učilišta Dubrava. Izložba “Vu dječjem trnacu” privukla je u Dubravu ponosne roditelje, djedove i bake.

Vrtić BRIGA ZA NAJMLAĐE U mnogim gradovima i dalje pretrpane vrtićke grupe

A motivi su, objašnjava nam ravnateljica dječjeg vrtića Bukovac Gordana Lukačić, kulturna baština, pa su tako vrtićanci slikali čipku, prsluke i haljine iz narodne nošnje, licitarska srca i torbice s tradicionalnim bojama. Osim slika, djeca su također izradila i lutke od plastičnih ambalaža. Njih su zatim “odjenuli” u narodnu nošnju od tkanine, koju su također sami sašili.

– Bilo nam je super i uopće nam nije bilo teško – veseo je bio Pavao koji je s Eni izradio dvije od tih lutaka i kućicu od gline. Petogodišnjoj Vidi ipak bolje leži glinamol, pa nam je pokazala skulpturu bake u narodnoj nošnji koju je napravila uz pomoć odgajateljice.

ručak U čemu je problem? Majka 'poludjela' kad je vidjela što su joj odgojiteljice iz vrtića poslale kući

– Djeca vole sve što im je novo i izazov i zato su sve radili s velikim guštom. Ali ono što je najbitnije kod našeg vrtića je to što je svaki dio naše nastave vezan uz kulturnu baštinu i našu bogatu povijest – objašnjava nam ravnateljica. Da je tome tako dokazuje i nastup prije samog otvorenja, gdje su mališani odjeveni u narodne nošnje izveli nekoliko tradicionalnih plesova, dok su dame iz KUD-a “Oporovec” povele prisutne u pjevanje popevki poput “Polegala trava detela”.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.