Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kućice za mačke u gradu nova su Bandićeva odluka

U pravilniku je odredio da sve mačje kućice moraju biti jednake, izrađene od drveta, dimenzija 60x60x40 centimetara, s krovištem od nepromočivog materijala i s mogućnošću otvaranja
11. lipnja 2015. u 13:29 12 komentara 4070 prikaza
bandic
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Diljem grada bit će postavljene kućice za hranjenje mačaka.

Naredio je tako gradonačelnik Milan Bandić donoseći novi pravilnik, čime je pokazao da osim pasa voli i mačke. U pravilniku je odredio da sve mačje kućice moraju biti jednake, izrađene od drveta, dimenzija 60x60x40 centimetara, s krovištem od nepromočivog materijala i s mogućnošću otvaranja kako bi se mogle čistiti.

Hranilišta za mačke odnosno drvene kućice neće moći postavljati bilo tko nego isključivo udruge koje se bave zaštitom životinja. One će morati voditi brigu o higijeni i čistoći hranilišta, posjedovati lovilicu za mačke, a mačke o kojima skrbe moraju kastrirati, sterilizirati, cijepiti, očistiti od nametnika te ih označiti u skladu s pravilima veterinarske struke.

“Pravilnikom se osiguravaju uvjeti za provođenje aktivnosti koje su uobičajeni način postupanja sa slobodnoživućim mačkama u razvijenim zemljama, pri čemu su osnovni ciljevi smanjenje nekontroliranog rasta populacije slobodnoživućih mačaka te provođenje mjera s ciljem zaštite zdravlja ljudi i životinja”, stoji u Bandićevoj odluci. Hranilišta će se moći postaviti ondje gdje neće ometati namjenu javne površine, morat će izgledom biti usklađene s prostorom na koji se postavljaju, a na jednoj lokaciji mogu se postaviti najviše tri mačje kućice. Postavljanje hranilišta na određenim lokacijama koje predlože udruge odobravat će gradonačelnik na prijedlog gradskog upravnog tijela nadležnog za zaštitu životinja i uz prethodno mišljenje gradskog upravnog tijela nadležnog za komunalne poslove i vijeća gradske četvrti na čijem području se hranilište želi postaviti.

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Mona-Mo
  Mona-Mo:

  Bravo za odluku! Jedan od rijetkih kojem je zaista stalo do životinja i to i pokazuje djelima. Svaka čast!

 • duncan_idaho:

  Super odluka koja ukljucuje i sterilizaciju kako se mace nebi prekomjerno kotile.

 • Avatar UnicornMali
  UnicornMali:

  Ovo je hvale vrijedan potez. Bilo bi lijepo da se i članovi vlade ugledaju malo.