Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Krešo Beljak traži besplatne knjige za 500-600 učenika

Gradonačelnik će Gradskom vijeću predložiti da grad plati udžbenike siromašnim đacima.
24. kolovoza 2010. u 11:13 0 komentara 6 prikaza
škole
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

I roditeljima samoborskih đaka natovaren je još jedan financijski teret prije početka škole – kupnja školskih knjiga. Dok jedni biraju hoće li torbe svojih mališana ispuniti novim ili rabljenim udžbenicima, drugi se nadaju da će taj trošak, uz pomoć grada, potpuno izbjeći. Što na to kaže gradonačelnik?

Odlučuje Gradsko vijeće

– Gradskom vijeću predložit ću da u ovoj školskoj godini svim socijalnim kategorijama osiguramo besplatne udžbenike ma koliko to grad stajalo. Po mojoj procjeni riječ je o 500 do 600 djece, pa će svota biti poprilična, no točan će iznos biti poznat tek nakon što se sva djeca prijave u Gradski ured za obrazovanje – poručuje gradonačelnik Krešo Beljak.

Podsjeća da konačna odluka o subvenciji ipak leži na Gradskom vijeću. To je dobra vijest za siromašne učenike i njihove roditelje, no što je s onim roditeljima koji troškove opremanja svojih školaraca morati snositi sasvim sami? Djelomično rješenje nudi “burza udžbenika”, koja se i ove godine organizira u svim samoborskim osnovnim školama.

Razmjena udžbenika

Đaci OŠ “Bogumil Toni”, OŠ Mihaela Šiloboda, OŠ Milana Langa i OŠ Rude razmijenili su udženike za viši razred u svojim školama potkraj lipnja i početkom kolovoza, a učenici OŠ Samobor to će moći učiniti tek u ponedjeljak, od 10 do 13, i utorak, od 17 do 20 sati.

– Škola će im samo dati prostor, a roditelji odlučuju hoće li knjige darovati, zamijeniti ili prodati po povoljnijoj cijeni – objašnjava ravnateljica Osnovne škole Samobor Vesna Lokner Kralj. U OŠ Milana Langa razmjena traje svaki dan od 9 do 13 sati.

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.