Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritika arhitekture

Krešimir Rogina u 12 predstavlja novu knjigu. Promociju pratite ZOOM-om

Zagreb: Predstavljanje programa festivala svjetla Klanglicht u Grazu
Goran Stanzl/PIXSELL
10.11.2023.
u 10:56

"Sveudilj vodilj, bukvar, skoro pa maifesti" nova je knjiga iz njegove triologije "Tri pilule", a na promociji će u uvodnom izlaganju govoriti predsjednik HAZU, akademik Velimir Neidhardt

Arhitekt Krešimir Rogina, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 10. studenoga s početkom u 12 sati, u dvorani Knjižnice HAZU na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu održat će promociju svoje najnovije knjige u kojoj se osvrće na, prema njegovom mišljenju nezavidno stanje u hrvatskoj arhitekturi. 

"Sveudilj vodilj, bukvar, skoro pa maifesti" nova je knjiga iz njegove triologije "Tri pilule", a na promociji će u uvodnom izlaganju govoriti predsjednik HAZU, akademik Velimir Neidhardt. Promocija će se moći pratiti i putem ZOOMA na sljedećem linku.

Krešimir Rogina rođen je u Rijeci 1959. Nakon studija na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, osvaja 1984. zajedno s Vinkom Penezićem dvije prve nagrade na natječajima, jednu u Zagrebu za plivalište Mladost, drugu u Tokiju za Stil. Od tada je još pet puta nagrađen na natječajima Shinkenchiku i Central Glass u Japanu, svaki put uvodeći neku novu arhitektonsku temu, poput Simplicity/Complexity, The Possibilities of Non-Movement i Surronud DataHome. Dobiva još niz nagrada i priznanja, od kojih su najvažnije Grand Prix Beogradskog salona arhitekture 1988. i Srebrna medalja svjetskog bijenala arhitekture INTERARH u Sofiji 1987. Sudjeluje na stotinjak natječaja i realizira isto toliko projekata različitih tipologija.

Kontinuirano se bavi arhitektonskom teorijom, kritikom i publicistikom te objavljuje nekoliko autorskih knjiga o problemima i ličnostima suvremene arhitekture. Nositelj je više strukovnih i društvenih nagrada i priznanja: 23. Zagrebački salon arhitekture 1988., Bernardo Bernardi 1997., Viktor Kovačić 1997., Vladimir Nazor 2002., Nagrada Grada Zagreba 2005., Nagrada Ranko Radović 2009., Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 2013. Godine 2001. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Uz arhitekta Vinka Penezića dobitnik je Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2013. za područje likovnih umjetnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije