Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz stručno vodstvo

Kreće prvi zagrebački Open House Festival, u petak se obilazi dio bolnice u Vrapču

Zagreb: Otvorenje novouređene Radiologije u Klinici za psihijatriju Vrapče
Robert Anic/PIXSELL
19.10.2023.
u 13:20

Zatvaranje Festivala Open House Zagreb održat će se u nedjelju 22. listopada u 18 sati u zgradi Hrvatskog državnog arhiva, uz stručno vodstvo arhivskog savjetnika mr. sc. Ladislava Dobrice i arhivistice mr.sc. Anamarije Pupić-Bakrač

Prvi Open House Zagreb festival otvara se obilaskom povijesne cjeline Klinike za psihijatriju Vrapče, uz stručno vodstvo ravnateljice Instituta za povijest umjetnosti dr.sc. Katarine Horvat-Levaj,a ono je zakazano za petak u 8 sati. Stručnom obilasku prisustvovat će ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče doc.dr.sc. Petrana Brečić i asistentica ravnateljice Ivona Trupčević, kao i predstavnici Open House Zagreba.

Kompleks psihijatrijske bolnice u Vrapču jedan je od arhitektonski najrazrađenijih zagrebačkih bolnica i fokus urbanističkoga razvoja zapadnoga dijela grada. Važan je, ne samo za razvoj historicističke arhitekture u Zagrebu nego i šire, kao jedna od prvih modernih bolničkih ustanova iz druge polovice 19. stoljeća u Hrvatskoj. Gradnja bolnice bila je povod za dolazak njemačkoga arhitekta Kune Waidmanna u Zagreb 1877., koji se u gradu trajno nastanio, pridonijevši preobrazbi Zagreba nakon potresa 1880. godine u srednjoeuropski velegrad.

>>VEZANI ČLANCI: 

Festival Open House Zagreb  zamišljen je kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata. Od svog prvog londonskog izdanja 1992. odjeknuo je u gradovima diljem svijeta i danas mreža festivala broji 54 grada na svih 6 kontinenata. Ove je godine u mrežu festivala Open House Worldwide primljen i Zagreb. Svi programi su besplatni, a kroz preko 70 obilazaka uz stručno vodstvo, predstavit će se 35 arhitektonskih objekata.

Zatvaranje Festivala Open House Zagreb održat će se u nedjelju 22. listopada u 18 sati u zgradi Hrvatskog državnog arhiva, uz stručno vodstvo arhivskog savjetnika mr. sc. Ladislava Dobrice i arhivistice mr.sc. Anamarije Pupić-Bakrač te dodjelu zahvala svim uključenim u ovo prvo izdanje festivala.

Bilo bi nam drago da nam se pridružite na otvorenju ili zatvaranju Festivala koji potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovom stvaranju te ih motivira da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje. Sve informacije o Festivalu i programu OHZ-a dostupne su na službenoj mrežnoj stranici.

>>VIDEO: Divne vijesti za bicikliste: Postavlja se jedinstveni zeleni asfalt na nasip u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije