Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nazorova 10

Kralj Plavog oglasnika obnavlja “ukletu” zagrebačku vilu

Vila Auer (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/9
01.05.2011.
u 21:59

Zdravko Raškaj nije želio otkriti koliko je platio vilu koja je poznato okupljalište beskućnika i “hrabre” mladeži

Duhovi i klinci koji se noću zavlače u derutnu i sablasnu Vilu Auer u Nazorovoj 10 bit će “deložirani”.
Vila nekadašnje građanske obitelji Auer obnovit će se po prvotnim nacrtima poznatog arhitekta Viktora Kovačića, a njezin vlasnik Zdravko Raškaj, vlasnik Oglasnika, poručuje da želi oživiti njezin povijesni izgled.
Jeziv prizor u podrumu...
Povijest jedne od nekad najljepših zagrebačkih vila seže sve do 1903. godine kada je izgrađena kao jedna od triju vila u toj ulici.
Razbijen lokot na ulazu, u travu zarasli grobni spomenici u dvorištu i derutna unutrašnjost izazivaju jezu.
U praznoj kupaonici strši zidno zrcalo, u boravku je kamin s metalnim žaračem i razbacani listovi starog francuskog modnog magazina.
Na tavanu, do kojeg vode propale stube portret je Štefice Vidačić. Glumicu i misicu Europe naslikao je Robert Auer, predstavnik moderne, koji je naslijedio ukletu vilu. Njegova opsjednutost erotizmom graničila je s ludilom, a Štefica je bila razlog njegova ludila. Njezina slika još je tamo. Zar je nijedan vlasnik nije poželio uzeti? Kako to da je klinci nisu ukrali? Previše pitanja bez odgovora u toj mračnoj kući. A onda šok.
Sablasan prizor u podrumu. Iskopane pravokutne jame i zemlja nabacana pokraj njih. Dok vjetar puše kroz razbijene prozore, nema sile koja bi nas natjerala da zavirimo u te jame.
Bivša stanarka držala pse
Jama kao jama – tješimo se dok se pokušavamo domoći boravka.
Kažu da ja ta vila izgrađena na nekadašnjem groblju čemu svjedoči i kapelica povrh Nazorove. Iako je groblje preseljeno četiri godine nakon što je vila izgrađena, pod njezinim temeljima zasigurno ima posmrtnih ostataka starih Zagrepčana.
– Kakvi duhovi, to su bapske priče – kaže Zdravko Raškaj pretpostavljajući da su glasine o ukletosti te vile započele s nekadašnjim brojnim vlasnicima.
– Bivši vlasnik imao je problema sa susjedom koja je željela kupiti vilu. Da ostvari san, odlučila je spustiti cijenu šireći glasine o njezinoj ukletosti – objašnjava Raškaj.
U ukletu kuću ne vjeruju ni susjedi okolnih kuća.
– Glasove koje ponekad noću čujemo iz kuće pripisujemo mladima i beskućnicima koji se ondje okupljaju – kažu susjedi s kojima smo razgovarali.
Za derutnost vile Auer optužuju pak jednu od bivših stanarki koja je u vili držala pse.
– Stalno su lajali i širio se nesnosan smrad – prepričavaju.
Dokaz o ukletosti potražili smo i kod posljednje živuće potomkinje obitelji Auer, Eve Sedak.
– O toj kući ništa ne znam niti me zanima – tek je suzdržano prokomentirala Eva Sedak.
A priče o stanarima koji su u toj kući prolupali ne prestaju. Ipak, Zdravko Raškaj na sve se samo nasmije.
Ne želi otkriti kad bi radovi na kući i službeno mogli početi kao ni koliko je platio povijesnu vilu. Samo kaže – priče su gluposti, a Nazorova ulica uskoro će imati uređenu Vilu Auer.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije