Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebački prsten

Kožić i Zmajlović u drugom krugu, Ačkar osvojio Veliku Goricu

Gornja Drenova: Stjepan Kožić glasovao je na lokalnim izborima
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
18.05.2021.
u 07:00

Ivanić-Grad, Vrbovec, Jastrebarsko i Sveta Nedelja potvrdili gradonačelnike, u Samoboru favorit Željko Stanec.

Gradonačelničku fotelju naglo je preuzeo prije oko pola godine zbog događanja oko afere Janaf, a sad će u njoj sjediti i sljedeće četiri godine. Što i ne iznenađuje, jer je taj grad već dobro poznata utvrda njegove stranke. HDZ-ov Krešimir Ačkar, ranije zamjenik, a sad obnašatelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice, nakon obrađenih svih 68 izbornih mjesta provukao se kroz ušicu igle i sa 50,1 posto u prvom je krugu postao novi gradonačelnik ovog grada od 60 tisuća stanovnika.

Denisu Kralju 69 posto

– Hvala, Gorica, od srca – poručio je predsjednik gradskog HDZ-a svojim biračima putem Facebooka. Dobro je poznat u svom gradu, jednako kao što je u Samoboru poznat i Željko Stanec, dugogodišnji zamjenik gradonačelnika Samobora i HSS-ov kandidat za glavnu gradsku funkciju. Kao najpopularniji kandidat u ringu je bio protiv četiri žene, a najviše mu je glavobolje zadavala FOKUS-ova Petra Škrobot. Zadavat će mu brige i dalje jer upravo njih dvoje bitku nastavljaju u drugom krugu – on nakon dobivenih 44 posto glasova, a ona s 32 posto, što nije znatno manje.

Željko Stanec
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

– Respekt prema rezultatu, ali ne vjerujem da će mi raditi probleme u drugom krugu, jer je ipak tu razlika od 12 posto. A mi nastavljamo ono već započeto – samouvjereno će Stanec.

To su najznačajnije promjene u lokalnim izborima za gradove zagrebačkog prstena, u ostalim gradovima situacija je za sada ostala uglavnom nepromijenjena. Kandidati u nekima od njih izbore su dobili kao od šale već u prvom krugu, a najveći je pobjednik HDZ-ov Javor Bojan Leš, koji vodi Ivanić-Grad još od 2013. godine. Tad je konkurenciju “pomeo” sa 67 posto glasova, u sljedećem je mandatu osvojio njih 59 posto, a ovi su mu izbori rekordni jer je njegovo ime zaokružilo čak 69 posto birača.

– Sretni smo, ali nismo euforični jer znamo da nas čekaju teške četiri godine i mnogo posla – veli gradonačelnik Leš koji kao nove projekte najavljuje uvođenje optičkog interneta i izgradnju vrtića u Žeravincu.

Gotovo identičan uspjeh, brojčano gledano, ostvario je i SDP-ov Denis Kralj, koji je također “pokupio” 69 posto glasova u Vrbovcu kojim upravlja od 2017. godine, a tek nešto slabije prošao je FOKUS-ov Dario Zurovec koji je elegantno na svoju stranu pridobio 64 posto birača i tako eliminirao svaku raspravu o drugom krugu. Za daljnji uspjeh imat će, kao i njegovi kolege iz Vrbovca i Ivanić-Grada, i podršku gradskih vijeća, s obzirom da su njihove stranke također osvojile većinu glasova. U prvom je krugu uspio pobijediti i gradonačelnik Jastrebarskog, SDP-ov Zvonimir Novosel, no, za neke od aktualnih gradonačelnika bitka još traje pa će tako Nenad Panian iz Dugog Sela u drugi krug morati protiv HDZ-ovca Ivana Gerecija, a FOKUS-ov Hrvoje Košćec u Svetom Ivanu Zelini morat će odmjeriti snage s liječnicom Evom Jendriš Škrljak, kandidatkinjom iz koalicije HDZ-a i Hrvatske stranke umirovljenika. Zaprešićki čelnik Željko Turk također ide u drugi krug, i to protiv Barbare Knežević iz Domovinskog pokreta.

“Žele novog župana”

Žestoka bitka vodila se i za zagrebečkog župana koja, iznenađujuće, nije završena već u prvom krugu. Aktualni župan Stjepan Kožić, koji je išao po svoj šesti mandat ovaj put je osvojio ipak nedovoljnih 45 posto glasova, pa će utrku morati nastaviti protiv SDP-ova kandidata Mihaela Zmajlovića, koji je prema privremenim izborima osvojio malo manje od 29 posto.

– Stanovnici Zagrebačke županije pokazali su da žele novog župana. Žele drugačiju, efikasnu i modernu Županiju – kazao je Zmajlović, kojem je jedna od želja sjedište županije izmjestiti iz Zagreba u Veliku Goricu.

Video - Ankica Mamić: Pobjednik izbora je promjena, to su građani jasno poručili strankama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije