Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Neću dati ostavku'

Kosorovi dani na čelu Skupštine odbrojani. On tako ne misli

22.12.2015., Zagreb - Zagrebacka gradska skupstina na svojoj 35 sjednici raspravlja o proracunu za 2016. godinu. Darinko Kosor. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
04.01.2016.
u 17:40

Darinko Kosor, koji je i uz pomoć Bandića postao drugi čovjek gradske politike, ne vidi razloga za ostavku nakon što je partneru okrenuo leđa. Ubuduće će primati saborsku plaću, a u Skupštini biti volonter i uštedjeti Gradu godišnje oko 350.000 kuna

Razišao se s gradonačelnikom Milanom Bandićem, protiveći se proračunu Grada za 2016. godinu ostao je i bez jedinstva s HSS-om s kojim u Gradskoj skupštini ima zajednički klub, protiveći se proračunu izdao je i HDZ s kojim je njegova stranka u koaliciji na nacionalnoj razini i s kojim si je osigurao mjesto u Saboru. No Darinko Kosor uvjeren je da će na mjestu predsjednika Skupštine Grada Zagreba ostati do daljnjega.

Razloga za ostavku na drugoj najvažnijoj funkciji u gradskoj politici Kosor, kaže, nema, a rad u Hrvatskom saboru neće ga, uvjeren je, omesti da nastavi obavljati posao koji je radio i dosad.

– Radit ću i jedno i drugo. Ostat ću predsjednik Gradske skupštine i na tom mjestu biti volonter. Neću gradskom proračunu tako stvoriti ni kunu troška – kazao je Kosor.

Ne ide svojevoljno

Iako neće biti prvi šef Skupštine aktivan u saborskim klupama, Kosor je, kako kaže, odlučio pokrenuti postupak i plaću primati samo na mjestu saborskog zastupnika iako je imao izbor – ostati na oko 18 tisuća kuna trenutačnih primanja ili opredijeliti se za onu nižu, saborsku plaću.

– Prijeći ću na saborsku plaću koja je niža od plaće koju sam imao na mjestu predsjednika Skupštine. Tako ću Gradu Zagrebu na godišnjoj razini uštedjeti u bruto iznosu oko 350 tisuća kuna – kazao je.

I dok on ne vidi razloga za podnošenje ostavke, s Kosorom se već suptilno na posljednjoj sjednici Skupštine "oprostio" i sam Bandić poručivši mu nakon izglasavanja proračuna da se trebao dostojanstvenije oprostiti od svoje funkcije. Jasna je to Bandićeva poruka Kosoru, naime upravo su bandićevci svojim glasovima osigurali 2013. godine izbor Kosora za predsjednika Skupštine, dok su se takvoj odluci tada protivili i članovi SDP-a i članovi HDZ-a.

– Kosor je uz pomoć Bandića postao predsjednik Skupštine, a sada kada je izgubio tu podršku pitanje je samo moralnog integriteta hoće li ili neće podnijeti ostavku te vidi li se i dalje na toj poziciji – kazao je Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik Skupštine.

– Bili smo svjedoci lošeg vođenja sjednica. Donosile su se odluke koje se nisu znale provesti, kao što je ona o uklanjanju reklama s pročelja – jasan je Bernardić.

Budući da Kosor svojevoljno neće napustiti sadašnju funkciju, Bandić, koji je uoči proračuna uz podršku HDZ-a ostvario većinu, naumi li se "riješiti" Kosora, može to učiniti tek izglasavanjem nepovjerenja, za što je potrebna jedna četvrtina zastupnika uz obrazložen prijedlog za razrješenje. O prijedlogu se tada odlučuje većinom glasova svih gradskih zastupnika.

Drugi potpredsjednik Skupštine Andrija Mikulić (HDZ) na odluku Darinka Kosora da paralelno obnaša dvije funkcije i na činjenicu da su sve glasnija nagađanja o njegovoj smjeni nema što za reći.

– Nemam komentara – rekao je Mikulić.

Očiti rasplet

HNS-ov Tomislav Stojak kaže da njegova stranka u ovoj političkoj igri neće sudjelovati.

– Mi smo još u veljači inicirali smjenu Darinka Kosora sa znatno jačim argumentima, kada se kao predsjednik Skupštine miješao u izvršnu vlast pa nas nije podržao nijedan klub. Sada u ovoj političkoj igri nećemo sudjelovati – kazao je Stojak.

No, rasplet je očit – Kosor, barem kako neslužbeno doznajemo, unatoč svojoj volji neće dugo biti na toj poziciji. Za njegovu fotelju tri su imena u igri, dva HDZ-ova – Andrija Mikulić i zastupnik Ivan Ćelić, ali i Jelena Pavičić Vukičević, dugogodišnja Bandićeva suradnica i potpredsjednica njegove stranke.

Komentara 19

DU
Deleted user
18:38 04.01.2016.

Zadivljujuće je, zapravo, to je ČUDO kako svi ti likovi mogu istodobno; biti zastupnici u Saboru i raditi (čitati materijale, diskutirati,predlagati...Raditi u svojim strankama, Raditi u bolnici,fakultetu,Skupštini,agenciji....Pisati znanstvena djela, Pisati članke, Predavati kao izvanredni ili redovni profesori, Operirati, Suditi, Glumiti...Budući da sve to rade istodobno ( I ZA VIŠE plaća, naknada, honorara...) oni su deset ljudi u jednoj osobi, Oni su SVEMIRCI, oni su Političari u Hrvatskoj. Pokažite mi Zaista uspješnog profesora na fakultetu, koji osim katedre i znanstvenog rada, uspijeva išta drugo raditi?? Nema ga. TO mogu SAMO političari u Hrvatskoj.

Avatar R & I
R & I
18:00 04.01.2016.

Darinko Kosor je ulizica, covjek koji nista nije napravio na političkoj sceni, a sve bi dao da ostane politicki ziv Dno dna od covjeka i politicara

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
19:31 04.01.2016.

Demagogija vam je to da štedi lovu Gradu. Kao predsjednik Skupštine Grada Zagreba nema pravo na povlaštenu mirovinu za razliku od saborskog zastupnika (naravno kad stekne uvjete za mirovinu). Zato i ide u Sabor i za manju plaću. Treba se na vrijeme pobrinuti za ugodnu starost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije