Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Konferencija o „pametnim selima“ – primjer Zagrebačke županije

Konferencija o „pametnim selima“ – primjer Zagrebačke županije
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
23.10.2018.
u 16:49

Poljoprivreda se danas suočava s brojnim promjenama koje potiču na razmišljanje izvan okvira te se nameće potreba da se saslušaju lokalne težnje, iskoriste nove tehnološke mogućnosti i daju praktična rješenja za moderne izazove.

Hrvatska sela i ruralna područja, kao i ona europska, osjećaju negativne efekte demografskih promjena i depopulacije. Zagrebačka županija, koja je sa svojih 15 tisuća registriranih OPG-ova na prvom mjestu u Republici Hrvatskoj, pokušava odolijevati tim negativnim trendovima.

Poljoprivreda se danas suočava s brojnim promjenama koje potiču na razmišljanje izvan okvira te se nameće potreba da se saslušaju lokalne težnje, iskoriste nove tehnološke mogućnosti i daju praktična rješenja za moderne izazove. Upravo time, kako povezati tradiciju i teritorijalne posebnosti ruralnog krajolika s pozitivnim i negativnim izazovima novoga doba, bavi se koncept kreiranja „pametnih sela“.

Prva konferencija u Republici Hrvatskoj na tu temu: „Pametna sela – probudimo Hrvatsku – primjer Zagrebačka županija“, održat će se u petak, 26. listopada 2018. godine u prostoru hotela The Westin Zagreb (dvorana Panorama, 17. kat, Ulica Izidora Kršnjavog 1, Zagreb) s početkom u 10:00 sati, a zajednički ju organiziraju Zagrebačka županija i Ured zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić.

Ova konferencija nastojat će skrenuti pažnju na brojna otvorena pitanja: kako poboljšati kvalitetu života u ruralnim područjima, kako ruralnom stanovništvu osigurati bolju dostupnost javnih usluga, bolji pristup radnim mjestima i sveukupno bolja rješenja za okoliš.

Budući da su „pametna sela“ relativno nov pojam u okviru kreiranja EU javnih politika, više o tome govorit će zastupnica u Europskom parlamentu mr.sc. Ivana Maletić, dok će primjere iz susjedne nam Republike Slovenije iznijeti slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Franc Bogovič. Među govornicima će biti i ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade RH Tomislav Tolušić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, uvaženi stručnjaci prof.dr.sc. Mladen Vedrišdoc.dr.sc. Josip Juračak i doc.dr.sc. Emilija Stojmenova Duh, načelnica Općine Rakovec Brankica Benc, kao i direktor tvrtke Evrosad d.o.o. iz Slovenije, Boštjan Kozole.

Kao primjer regije u RH koja je na dobrom putu razvoja „pametnih sela“ na svom području je Zagrebačka županija čiju površinu većinom čini ruralno područje te se velik broj stanovništva aktivno bavi poljoprivredom. Osim kroz potpore, edukacije, razvijanje robnih marki i ruralnog turizma, ova je županija poznata i po svojem kontinuiranom stvaranju uvjeta za ostanak ljudi na ruralnom prostoru – gradnji cesta, škola i dvorana, ali i prve ULO hladnjače u Republici Hrvatskoj (u Distributivnom centru za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec) koja nije u vlasništvu trgovaca.

PROGRAM KONFERENCIJE „PAMETNA SELA“ – PROBUDIMO HRVATSKU – PRIMJER ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

10:00 sati OTVORENJE - Pozdravna riječ župana Zagrebačke županije mr.sc. Stjepana Kožića i g. Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade RH

10:10 - 11:20 sati UVODNA IZLAGANJA

10:10 - 10:25 sati - Što je Pametno selo/Pametna sela? - Franc Bogovič, Republika Slovenija, zastupnik u Europskom parlamentu

10:25 - 10:40 sati - Kako razvijati suradnju pametnih sela s pametnim gradovima i regijama? - mr. sc. Ivana Maletić, Republika Hrvatska, zastupnica u Europskom parlamentu

10:40 - 10:55 sati - Zašto i kako Republika Hrvatska treba razvijati pametna sela – primjer Zagrebačka županija? - doc. dr. sc. Josip Juračak, predstojnik Zavoda za menadžment i ruralno poduzetništvo, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

10:55 - 11:20 sati - Razvoj Pametnih sela na primjeru Republike Slovenije - doc. dr. sc. Emilija Stojmenova Duh, docentica na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani i direktorica Digitalnog središta za inovacije Slovenije Primjena smart rješenja u poduzeću Evrosad d.o.o. Krško Boštjan Kozole, direktor tvrtke Evrosad d.o.o.

11:20 - 11:45 sati - STANKA ZA OSVJEŽENJE

11:45 - 12:45 sati - PANEL RASPRAVA - „PAMETNA SELA ZA BOLJU ZAGREBAČKU ŽUPANIJU I REPUBLIKU HRVATSKU“ - Moderator: Goran Beinrauch, glavni urednik Gospodarskog lista

Panelisti: mr.sc. Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije i domaćin Konferencije
Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade RH
Franc Bogovič, Republika Slovenija, zastupnik u Europskom parlamentu
mr.sc. Ivana Maletić, Republika Hrvatska, zastupnica u Europskom parlamentu
Brankica Benc, načelnica Općine Rakovec, ruralne općine u Zagrebačkoj županiji
prof.dr. sc. Mladen Vedriš, predstojnik Katedre za ekonomske znanosti, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

www.zagrebacka-zupanija.hr

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije