Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKIM FONTANAMA

Koliko košta održavanje Manduševca? Jedan popravak prosječno 1.000 eura, a sankcija za kupače nema

Zagreb: Redovito čišćenje Manduševca
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
04.02.2024.
u 08:00

Manduševac, jedan od simbola grada Zagreba, danas je jedan od 55 fontana, vrela i vodoskoka pod upravljanjem Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva, a na njegovo održavanje i popravljanje 2022. potrošeno ukupno 11.751,61 eura

Isprva izvor pa zdenac, a danas fontana i ''kupalište'' – zagrebački Manduševac jedan je od simbola glavnog grada kakvog danas poznajemo. No, koliko taj simbol godišnje i košta Zagrepčane raspitali smo se u Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu (GSKG), njegovom ''timaritelju''.

Naime, Manduševac je danas jedna od 55 fontana, vrela i vodoskoka koje krase Grad Zagreb, a od 1986. godine u uređenom izdanju nalazi se na Trgu bana Josipa Jelačića, nakon što je ponovno otkriven izvor vode za vrijeme rekonstrukcije trga, u jeku priprema za Univerzijadu. Naravno, ovaj izvor je i davno prije ušao u urbanu legendu, kada je ''žedni'' ban nakon bitke došao do mlade Mande i zamolio je da mu zagrabi vode, a mi smo tako dobili Manduševac i Zagreb.

Skoro pola milijuna eura na održavanje

Inače, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo zaduženo je za održavanje i popravljanje svih fontana, vrela i vodoskoka u Gradu Zagrebu, a za to im je u 2023. dodijeljen proračun od 478.000 eura. Za istu stvar prošle godine na raspolaganju su imali nešto manje, 447.802,11 eura, od čega je potrošeno oko 85%. Otkud povećanje proračuna, pitali smo ih, ako 2022. nije bio potrošen sav iznos.

 

- S obzirom da svjedočimo porastu cijena materijala i radova neophodnih za održavanja građevina i uređaja javne namjene, za 2023. godinu proračunom je predviđeno 6,31% više sredstava u odnosu na godinu ranije – objasnili su iz GSKG-a.

No, vratimo se na Manduševac, važan izvor vode naših starih. Ili mjesto kupanja naših mladih. Naime, na redovno održavanje Manduševca 2022. potrošeno 8.794,24 eura, a u to ulazi i pražnjenje koje se obavlja otprilike svakoga tjedna. - Fontana Manduševac prazni se u prosjeku 50 puta godišnje. Najveći broj pražnjenja vezan je uz redovito tjedno održavanje, zatim prije ili poslije pojedinih manifestacija, slučajevima remonta, obavljanja većeg servisa, otklona kvarova na hidrotehničkoj opremi i uređajima fontane – objasnio je GSKG.

Tisuću eura po popravku

Osim redovnog održavanja, na popravke na Manduševcu je 2022. potrošeno još 2.957,37 eura, a popravljalo se u tri navrata. 

- Radilo se o oštećenju rasvjete fontane, kvaru pumpe i izvanrednom čišćenju. Izvanredna čišćenja Manduševca uglavnom se obavljaju svake godine nakon proslave mature te nakon većih, uglavnom sportskih ili glazbenih manifestacija na Trgu bana Jelačića – otkrili su, što bi značilo da je jedan popravak Zagrepčane koštao oko čak 1.000 eura, i to nakon povremenih slavlja zbog kojih se neki i okupaju u fontani.

POVEZANI ČLANCI:

Taj iznos i nije nešto velik, barem ne u kontekstu 116.430,87 eura koliko je 2022. otišlo na popravke svih fontana, no ipak se s pravom postavlja pitanje: zašto sankcija za kupače i dalje nema? Odlukom o komunalnom redu kupanje u fontanama doista i je zabranjeno, no kazne zapravo i nema. 

>> VIDEO Ovaj zaigrani zlatni retriver osvježenje je potražio u zagrebačkom Manduševcu!


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije