Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Količina otpada bit će ista ili veća, ali računi će biti niži

Osnova je “fiksni” volumen, tri puta odvoza tjedno, a na ukupan zbroj računat će popuste. Prema kojim kriterijima – ne znaju
20. listopada 2015. u 11:25 8 komentara 710 prikaza
smetlari Zagreb
Foto: Luka Klun/Pixsell

Dvanaest je dana do roka koji je odredio gradonačelnik Milan Bandić, a prema kojem bi građanima računi za odvoz otpada trebali pojeftiniti 34 ili 42 posto, ovisno o tome žive li u kućama ili stanovima – no konačnog dogovora oko načina obračuna i realizacije gradonačelnikova obećanja nema.

Iako su na tu temu održana dva sastanka s predstavnicima Čistoće i tvrtke APIS IT, ništa još nije definirano. Naime, na jučerašnjem sastanku bez jasnog su odgovora obje strane – i oni iz Čistoće i oni iz Grada Zagreba – što će učiniti i kakve će račune slati na adrese 1600 Zagrepčana koji su se već izjasnili, ispunili upitnike i tako se Čistoći obvezali na nove kante i broj odvoza otpada. Takvih je najviše u Horvatima, Dubravi i Sesvetama gdje se već prije počelo s pilot-projektom kada je u najavi bila naplata po volumenu, odnosno stvarno proizvedenoj količini otpada.

Podsjetimo, Večernji list objavio je da su se na prvom održanom sastanku Čistoća i tvrtka APIS IT dogovorile kako će svim građanima koji žive u stanovima zaračunavati 50 litara, a onima koji žive u kućama 120 litara zapremnine kante, s ubrojenim odvozom od tri puta tjedno, ali da će na tu cijenu zaračunati popuste kako bi u konačnici Bandićevo obećanje bilo ispunjeno, a Čistoća upisala, prema prvim procjenama, oko 45 milijuna kuna manje prihode. Upravo zbog tog dogovora i primjene točno definiranog volumena sada ne znaju kako riješiti račune onim građanima s kojima su već potpisali ugovore za obračun po volumenu.

Na jučerašnjem sastanku, kako neslužbeno doznajemo, bez odgovora su i na pitanje što sa slanjem računa vlasnicima praznih stanova.

– Za 1600 građana nisu se dogovorili hoće li im naplaćivati po potpisanim ugovorima ili će i njima omogućiti popuste – poručili su naši dobro upućeni izvori. Iako su se dogovorili da će građanima davati popuste, još nema potvrde hoće li se popusti odnositi na sve ili na tek određene kategorije te tko će i na temelju kojih kriterija odlučivati o njima.

– Vidi čuda, pojeftinit će odvoz smeća. Bojim se da je to po onoj tresla se brda, rodio se miš. Jer jednu smo priču o jeftinijem odvozu smeća već prošli. Anketa koju je provela Čistoća zbunila nas je. Ispalo je da nije važno što u anketi zaokružite, primjerice, koliko odvoza tjedno, veličina kante... Rezultat je da sve ostaje po starom – stav je Večernjakove čitateljice Biserke Topčić.

Miroslav Škoro i Andrej Plenković
brifing zbog krize
Sastanak s premijerom? SDP i Most idu, Škoro će pričekati poziv
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota
 • Avatar liquidsky
  liquidsky:

  Bandić je formalist bez sadržaja. Nalogodavac staljinističkog tipa koji sam nikada nije znao kako nešto stručno napraviti. Zato mu i trebaju brigade poslušnika. On zapovijeda, oni se blamiraju provodeći. I takav lik bi želio voditi Vladu ove države. Možda zato ... prikaži još! što bi se tada mogao dočepati oružja pa doseći svoj diktarorski ideal. Vrijeme je za zatvorsku izolaciju, inače će sve odvući u propast.

 • Avatar arator
  arator:

  tko će kontorlirati npr. da netko uz put kada ide naposao ne ubaci u kontejner vrećicu pred prvom stambenom zgradom na koju naiđe. A to svako jutro gledam, zaustavi se auto, supruga sjedi, a muž ubaci vrećicu smeća u naš kontejner!

 • Avatar Resničan
  Resničan:

  Jeftini populizam Bandića pred izbore.365 dana opstruira recikliranje i odvojeno prikupljanje otpada u Zg i sad par dana prije izbora nudi smanjenje računa na račun proračuna Holdinga