Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kalkulacije

Količina otpada bit će ista ili veća, ali računi će biti niži

smetlari Zagreb
Luka Klun/Pixsell
20.10.2015.
u 11:25

Osnova je “fiksni” volumen, tri puta odvoza tjedno, a na ukupan zbroj računat će popuste. Prema kojim kriterijima – ne znaju

Dvanaest je dana do roka koji je odredio gradonačelnik Milan Bandić, a prema kojem bi građanima računi za odvoz otpada trebali pojeftiniti 34 ili 42 posto, ovisno o tome žive li u kućama ili stanovima – no konačnog dogovora oko načina obračuna i realizacije gradonačelnikova obećanja nema.

Iako su na tu temu održana dva sastanka s predstavnicima Čistoće i tvrtke APIS IT, ništa još nije definirano. Naime, na jučerašnjem sastanku bez jasnog su odgovora obje strane – i oni iz Čistoće i oni iz Grada Zagreba – što će učiniti i kakve će račune slati na adrese 1600 Zagrepčana koji su se već izjasnili, ispunili upitnike i tako se Čistoći obvezali na nove kante i broj odvoza otpada. Takvih je najviše u Horvatima, Dubravi i Sesvetama gdje se već prije počelo s pilot-projektom kada je u najavi bila naplata po volumenu, odnosno stvarno proizvedenoj količini otpada.

Podsjetimo, Večernji list objavio je da su se na prvom održanom sastanku Čistoća i tvrtka APIS IT dogovorile kako će svim građanima koji žive u stanovima zaračunavati 50 litara, a onima koji žive u kućama 120 litara zapremnine kante, s ubrojenim odvozom od tri puta tjedno, ali da će na tu cijenu zaračunati popuste kako bi u konačnici Bandićevo obećanje bilo ispunjeno, a Čistoća upisala, prema prvim procjenama, oko 45 milijuna kuna manje prihode. Upravo zbog tog dogovora i primjene točno definiranog volumena sada ne znaju kako riješiti račune onim građanima s kojima su već potpisali ugovore za obračun po volumenu.

Na jučerašnjem sastanku, kako neslužbeno doznajemo, bez odgovora su i na pitanje što sa slanjem računa vlasnicima praznih stanova.

– Za 1600 građana nisu se dogovorili hoće li im naplaćivati po potpisanim ugovorima ili će i njima omogućiti popuste – poručili su naši dobro upućeni izvori. Iako su se dogovorili da će građanima davati popuste, još nema potvrde hoće li se popusti odnositi na sve ili na tek određene kategorije te tko će i na temelju kojih kriterija odlučivati o njima.

– Vidi čuda, pojeftinit će odvoz smeća. Bojim se da je to po onoj tresla se brda, rodio se miš. Jer jednu smo priču o jeftinijem odvozu smeća već prošli. Anketa koju je provela Čistoća zbunila nas je. Ispalo je da nije važno što u anketi zaokružite, primjerice, koliko odvoza tjedno, veličina kante... Rezultat je da sve ostaje po starom – stav je Večernjakove čitateljice Biserke Topčić.

Komentara 8

Avatar liquidsky
liquidsky
12:09 20.10.2015.

Bandić je formalist bez sadržaja. Nalogodavac staljinističkog tipa koji sam nikada nije znao kako nešto stručno napraviti. Zato mu i trebaju brigade poslušnika. On zapovijeda, oni se blamiraju provodeći. I takav lik bi želio voditi Vladu ove države. Možda zato što bi se tada mogao dočepati oružja pa doseći svoj diktarorski ideal. Vrijeme je za zatvorsku izolaciju, inače će sve odvući u propast.

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
14:48 20.10.2015.

tko će kontorlirati npr. da netko uz put kada ide naposao ne ubaci u kontejner vrećicu pred prvom stambenom zgradom na koju naiđe. A to svako jutro gledam, zaustavi se auto, supruga sjedi, a muž ubaci vrećicu smeća u naš kontejner!

Avatar Resničan
Resničan
14:48 20.10.2015.

Jeftini populizam Bandića pred izbore.365 dana opstruira recikliranje i odvojeno prikupljanje otpada u Zg i sad par dana prije izbora nudi smanjenje računa na račun proračuna Holdinga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije