Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalno nadmudrivanje

Koga će podržati Čačićevi i Josipovićevi članovi?

Nenad Matic, kandidat za predsjednika HSS-a.
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
25.01.2017.
u 17:06

HSS ostaje bez šefa Nenada Matića kojeg je suspendirao čelnik stranke Krešo Beljak. HSLS podržava Sandru Švaljek, a tko podržava Anku Mrak Taritaš?

Odugovlačenje koje je karakteristično i u SDP-u i u HDZ-u, barem kada je riječ o odluci o kandidatu koji bi se na lokalnim izborima trebao suprotstaviti gradonačelniku Milanu Bandiću te pobjedom odnijeti najvažniji teritorij – metropolu, utječe i na manje stranke i njihovu političku ambiciju. One čekaju da spomenuti predvodnici ljevice i desnice u svojim redovima istaknu vrijedno ime s kojim će u izbornu utrku, pa će tek tada preciznije definirati vlastite političke ambicije i afinitete kako bi si prije svega osigurali za njih znatno važnija mjesta u gradskom domu – Skupštini.

Bez ozbiljnih pregovora

Takve kalkulacije realnije su od surove ambicije za foteljom prvog čovjeka grada, svjesni su toga i u relativno novoj stranci na zagrebačkoj razini – Narodnoj stranci Reformisti koja će na listi za Skupštinu istaknuti Roberta Hirca, inače člana nacionalnog predsjedništva stranke koju je osnovao Radimir Čačić.

– Kao mala stranka koja još ne sudjeluje u radu Skupštine ni u gradskim vijećima te u Zagrebu zasad broji tisuću članova, vjerojatnije je da ćemo ići na podršku nekome od kandidata. Tko će to biti, naravno, još nije odlučeno niti smo o tome pitanju, barem zasad, vodili ozbiljnije pregovore – kaže Hirc. Hoće li Reformisti podržati Anku Mrak Taritaš, članicu nekadašnje stranke sadašnjeg predsjednika Reformista, nema potvrde. U stranci kažu da se čeka da se u konačnici predstave svi kandidati pa će se dogovoriti.

HSLS već se odredio

– Ne bavimo se politikantstvom – kazao je Hirc. Hoće li samostalno u utrku za gradonačelnika ili će se prikloniti najidealnijem kandidatu, odlučuju i u stranci Naprijed, Hrvatska – Progresivni savez kojoj je na čelu Ivo Josipović, a također nema predstavnike u Skupštini.

Jedino je zagrebački HSLS već sada poručio je da će oni u izbornoj utrci svoju podršku dati nezavisnoj kandidatkinji Sandri Švaljek koja poručuje da su podrške uvijek dobrodošle, no da one nikako ne mogu uvjetovati podjele “stolica”, a ni “funkcija”. Zagrebački HSS ostaje bez svog šefa Nenada Matića kojeg je suspendirao šef stranke Krešo Beljak. No Matić barem zasad nema namjeru napustiti mandat u Skupštini. •

Komentara 3

IB
ibiza
18:59 25.01.2017.

Koliko oni zajedno imaju glasova haha....

ZA
zadar1
20:11 25.01.2017.

hahaha...di ovu dvojicu nađoste.....

SU
SUBARU
11:54 27.01.2017.

Preslagivanje proračunskih parazita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije