Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kod HNK ležali nepomično 147 sekundi

Neobičan događaj sa zanimanjem su popratili i brojni Zagrepčani
16. travnja 2015. u 15:30 4 komentara 2022 prikaza
za keniju
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Na 147 sekundi 147 studenata nepomično je, danas u 14 sati i sedam minuta, leglo ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Performansom, koji je organizirao Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, studenti su željeli upozoriti na tragediju u Keniji, u kojoj je, početkom travnja, ubijeno 147 njihovih kolega.

- Sudjelovala sam na ovome jer mislim da je važno da se zna, jer smatram da mediji nisu dovoljno pokrili taj događaj dok se za dvanaestero ljudi iz Charlie Hebdoa digla cijela javnost, a za sto četrdeset i sedam studenata se nije digao zapravo nitko. Pitam se je li problem u tome što su druge boje kože, zato što su iz Afrike? Mislim da su zaslužili naše poštovanje - objasnila je Katarina Posavec, studentica teologije, razloge sudjelovanja u performansu.

Prije dva tjedna teroristička organizacija Al- Shabaab iz Somalije izvela je napad na sveučilište Garissa u Keniji na kojem je većina studenata i zaposlenika bila kršćanske vjeroispovijedi.

-Vjerujemo da su rasa, religija, državljanstvo ili orijentacija nevažni kada spominjemo ljudska prava. Ona su univerzalna, ali nažalost povrediva.- upozorili su studenti.

Događaj je ovjekovječio i Šime Strikoman milenijskom fotografijom, a neobičan događaj popratili su i brojni Zagrepčani koji su sa zanimanjem pratili što se događa na Trgu maršala Tita. Akciji pridružili su se i studenti iz Mostara, koji su žrtvama odali počast u svom gradu.

>>Nepomično će ležati 147 sekundi u spomen na 147 žrtava

 

Manifest Studenata

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
 • vrt:

  Zašto ova akcija nije na naslovnici?

 • Avatar lunar777
  lunar777:

  Njihov problem je što su kršćani, a ovi u časopisu ih ismijavaju i vrijeđaju i zato se digao "cijeli" svijet. Ja nisam Charlie.

 • Avatar 77MADMAX
  77MADMAX:

  Svaka čast organizatorima, kapa dolje. Ljudski život je ljudski život, i onaj u New Yorku, Parizu, Keniji, Somaliji, Japanu, Kini, Hrvatskoj itd. Nažalost mnogi svjetski moćnici ne dijele moje mišljenje, zato se i događaju tragedije poput one u Keniji.