Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Klizišta pod Sljemenom kao tempirane bombe

Kad dođe do odrona, zemlja koja klizi u stanju je progutati sve što joj se nađe na putu
07. veljače 2013. u 09:30 11 komentara 2518 prikaza
klizišta
Foto: Geoportal Zagre
Pogledajte galeriju 1/9

Nakon što su se u posljednjih mjesec dana diljem podsljemenske zone aktivirala četiri klizišta, jučer je Uredu za upravljanje hitnim situacijama prijavljeno još jedno. U Gornjoj Kustošiji, gotovo pola ceste u Ulici Lea Müllera odronilo se, a na dijelu kroz šumu postavljene su rampe, pa je pristup moguć samo pješice.

Voda im stiže na kapaljku

– Osim opasnosti klizanja terena, već tjedan dana gotovo 200 kuća je bez vode, tj. vodu dobivamo tri puta dnevno: od 8 do 9, od 12 do 13 i od 17 do 20 sati. Odron se dogodio još prošle srijede – rekla je čitateljica, koja je poslala i fotografije odrona iz kojih se vidi da zemlja i dalje prijeti kućama.

– Danas ili sutra postavit ćemo nadzemni cjevovod, no to je privremeno rješenje dok se brdo ne sanira. Morali smo isključiti vodu da zbog klizišta ne bi puknuo cjevovod – objašnjava glasnogovornica Vodoopskrbe i odvodnje Ana Glavan.

No Gornjokustošijanci nisu jedini kojima prijete tone zemlje. Ispod njih, u Kustošiji, tri su obitelji na vlastitu odgovornost ostale u svojim kućama iako im je Grad ponudio alternativni smještaj u Sopnici Jelkovec.

Prije tri tjedna odronilo se i tri kubika zemlje u Markuševcu, a navedena su mjesta tek dio od 707 klizišta, sudeći po evidencijama s GIS-ove karte Grada Zagreba, koja prijete kućama u Podsljemenu.

– Na karti su izdvojene zone, a broj klizišta još je veći, sigurno ih je više od tisuću, no njih 50 posto je izvan naselja – objašnjava profesorica Snježana Mihalić Arbanas s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. 

I dalje nesigurno

Cijena sanacije, kažu iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama, ovisi o površini za sanaciju te potrebnim radnjama.

No, sudeći prema riječima Darka Klasića s Fraterščice, gdje je jedno klizište već sanirano, sanacija ne mora nužno značiti sigurnost.

– Utrošili su 1,25 milijuna kuna za 300 kvadrata klizišta, da bi nakon pet godina rekli kako postoji opasnost od proglašenja elementarne nepogode jer su sanacijom formirana tri-četiri nova klizišta – upozorio je Klasić te dodao da su klizišta oduvijek postojala, ali nikad nisu bila aktivirana.

>>FOTO Tri obitelji ugrožava klizište, ne žele otići

Uočite li da će se zemlja odroniti, najp

Uočite li da će se zemlja odroniti, najprije nazovite 112

U slučaju da građani uoče aktivno klizište, procedura je jednaka onoj za sve slučajeve, građani moraju zvati broj 112 i prijaviti događaj, kažu iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama. Nakon toga 112 aktivira sve potrebne službe za sanaciju. Mjere sanacije određuju se prema stabilizaciji padine i tla, odnosno stijene koja se nalazi na padini. Što se tiče evidencije koliko se klizišta godišnje aktivira, u Uredu tvrde da je nezahvalno govoriti o brojkama, jer se većina klizišta nalazi u nenaseljenoj podsljemenskoj zoni te njihova aktivacija nikad nije zabilježena.

Posljedice ljudskih zahvata Sanacija kl

Posljedice ljudskih zahvata

Sanacija klizišta uključuje ozbiljan građevinski zahvat kojem prethodi istraživanje, kazala je profesorica Mihalić. Sanira se tako da se smanji nagib padine ili se radi potporna konstrukcija u kombinaciji s isušivanjem podvodnih voda i kanaliziranjem oborinskih voda. Većina je klizišta, kaže, posljedica ljudskih zahvata.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • LILLIT:

    Gradski serif ima sva prava, ali nikakve odgovornosti.

  • khany:

    Smiješna smo mi zemlja. Ostaje samo nada da će nas zapad makar prisilno civilizirati. Ako ne... a ježi ga, klincu kad odraste - pinklec na rame...

  • chemica:

    Klizišta su pokrenuli genijalci koji su na njima gradili. Poseban pozdrav Dropulićkinom ministarstvu koje je dozvolilo gradnju do pola Medvednice, prepolovivši površinu Park šume. Umjesto da su porušili sve što se nelegalno izgradilo, napravili su bogtepitaj još koliko klizišta koja ... prikaži još! ćemo svi skupa morati sanirati.