Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izniman uspjeh

Klinika za očne bolesti bolnice Sveti Duh postala je europski centar izvrsnosti

Klinička bolnica Sveti Duh
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/3
23.12.2014.
u 16:59

Uz osoblje, za uspjeh je zaslužna i opremljenost očne klinike u koju je ovih dana stigao i novi OCT uređaj, kaže docent Bosnar

Klinika za očne bolesti KB Sveti Duh postala je centrom izvrsnosti prema kriterijima Europskog društva oftalmologa, što, među ostalim, znači da će stipendije koje dodjeljuje ta krovna organizacija moći od iduće godine biti realizirane i u spomenutoj zagrebačkoj bolnici. Uspjeh oftalmologije Svetog Duha čini, kaže njezin ravnatelj dr. Mladen Bušić, iznimna kvaliteta zdravstvenih usluga koja je prepoznata i koja im je motiv da i dalje unapređuju svoje usluge.

Moderna tehnologija

Uz osoblje, za uspjeh je zaslužna i opremljenost očne klinike u koju je ovih dana stigao i novi uređaj za optičku koherentnu tomografiju odnosno OCT.

– Riječ je o uređaju najnovije generacije koji služi za analizu bolesti stražnjeg segmenta oka, primarno vidnog živca – pojasnio je docent Damir Bosnar, jedan od specijalista klinike koja godišnje obavi oko 2000 operacija sive mrene, od kojih većinu u dnevnoj bolnici.

Osim OCT-a, pacijentima je na raspolaganju i druga moderna tehnologija poput biometra kojim liječnici mogu istodobno izmjeriti devet parametara oka, zatim uređaj koji je ravnatelj Bušić opisno nazvao “EEG-om za oko” i na kojemu jedini rade s dječjom populacijom.

Slabovidnost kod djece

A upravo su djeca i prevencija bolesti oka projekt Klinike koja je u tri godine pregledala 16 tisuća djece u dobi od četiri godine u zagrebačkim vrtićima. Podaci su u obradi, a slabovidnost bi mogla biti i veća od uobičajenog prosjeka od dva do pet posto kao što je u razvijenim zemljama.

Komentara 4

NV
novo vriijeme
19:37 23.12.2014.

Kakva farsa kakav centra izvrsnosti molim novinara da da presliku te potvrde na temelju čega su ovi to dobili. Da li je priznanje za višegodišnju liste čekanja za mrene, za nedostatak programa kvalitete kao i cijela Hrvatska, možda je priznanjeanje za to što ne transplatiraju rožnice, jer su jedinu očnu banku koju su imali zatvorili, ili za terapiju retine injekcijama koju uopće ne rade, navodno imaju endotelni mikroskop koji se pokvario od neupotrebe.. Dosta je više ovih politikantskih europskih dosega u propalom hrvatskom zdravstvu gdje pacijent ne može operirati ječmenac godinu dana , Krajnje sumnjivih dosega jer za to nema nikakve osnove. U našem zdravstvu se svašta vidi, vidimo kako sjede u predsjedništvima europskih kongresa doktori koji nisu nikada ni jedno predavanje imali na tim kongresima i slično, i ne treba puno mašte da se zamisli kako se do tih "priznanja" došlo.

NV
novo vriijeme
19:15 25.12.2014.

Što se tiče male djece do 4 godine u svakoj ambulanti obiteljske medicine i pedijatrijskoj ambulanti postoji tabla za test vida djeteta i obveza je svakog tog liječnika da testira vid djeteta. Ovakva akcija je plod totalnog nerada i neredaa u zdravstvenoj politici a Sveti Duh bi više napravio da je izvršio edukaciju liječnika pedijatara i obiteljske medicine za testiranje vida djece koji bi trajno bili u funkciji nego ovo što su radili ali onda ne bi imali čime paradirati pred sadašnjim i budućim ministrima i ne bi dezinfrmiranoj europskoj javnosti koja ne zna zdravstveni sustav Hrvatske prodali ovaj "uspjeh". Ako u Hrvatskoj ne funkcionira sustav koji mora funkcinirati onda gdje je ministar da to sredi.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
15:23 24.12.2014.

Europski centar "izvrsnosti"...dajte angazirajte lektora, ovo postaje smijesno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije