Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA

Klaićeva bez Terapeuta za djecu s Tumorima

04.04.2004.
u 00:00

Na Cvjetnom trgu jučer je održana i humanitarna akcija za pomoć Udruzi roditelja Krijesnica

Humanitarnom akcijom "Pomozimo djeci s malignim oboljenjima" jučer se prodajom pisanica na Cvjetnom trgu prikupljala pomoć za Udrugu roditelja oboljelih mališana Krijesnica.

Samo u prva tri mjeseca ove godine u Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj zabilježeno je, naime, čak 17 novooboljele djece od solidnih malignih tumora koji zahvaćaju bubrege, vegetativni živčani sustav, nadbubrežnu žlijezdu, kosti, oči ili slično.

Godišnje u Hrvatskoj od takvih tumora oboli 80 djece, čak 30 u Zagrebu, a sva se ona, i djeca iz susjedne BiH, liječe u Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj. No, ta bolnica, osim što ima velikih problema s brojem kreveta, na onkološkom odjelu nema niti jednog terapeuta i psihologa koji bi djeci olakšali boravak u bolnici, kažu u Udruzi Echoes, koja je već petu godinu zaredom održala akciju.

- Iako neki od mališana, ovisno o stupnju bolesti, u Klinici ostaju i tri tjedna, za njih nisu organizirane nikakve aktivnosti pa čitav dan leže u krevetima. To bi bilo strašno i za odrasle, a kamoli za djecu - smatra predsjednica Udruge Echoes Tina Galunić.

Najveći problem za roditelje jest to što je liječenje iznimno skupo! Nakon što liječnik procijeni potreban operativan zahvat, slijede kemoterapija i zračenje, popraćeni medikamentoznom terapijom, najčešće jedna stoji i do 1000 eura, tvrdi Galunić te ističe da je najteže roditeljima koji nisu iz Zagreba jer moraju izdvajati dodatna sredstva za smještaj dok im dijete leži u bolnici.

- To su prave tragedije za čitave obitelji - kaže Galunić. Kako bi se lakše nosili s problemima i međusobno si pomagali, roditelji takve djece okupljaju se u Udruzi Krijesnica. Broj žiroračuna Udruge je 2360000-1101481616.

KSENIJA RUKAVINA

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije