Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispunjena želja

Kip Ruđera Boškovića krasit će park zvjezdarnice u Milanu

Zagreb - Spomenik Rudjeru Boskovicu autora kipara Ivana Mestrovica nalazi se unutar instituta Rudjer Boskovic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
16.03.2016.
u 13:35

Ostvarena ideja iz 1987. kad je obitelj kipara Ivana Meštrovića predložila da se skulptura postavi u gradu gdje je on neko vrijeme živio

Nakon 29 godina čekanja, skulptura Josipa Ruđera Boškovića koju je izradio naš najveći kipar Ivan Meštrović napokon će krasiti grad Milano i time promovirati hrvatsku kulturu u inozemstvu.

Naime, jučer su u gradskoj upravi gradonačelnik Milan Bandić, ministar kulture Zlatko Hasanbegović i predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu Snježana Hefti potpisali pismo namjere o postavljanju skulpture Josipa Ruđera Boškovića u Milanu, i to ispred zvjezdarnice u parku Indro Montanelli.

– Ideja o postavljanju spomenika potekla je još 1987. od same Meštrovićeve obitelji, tijekom organizacije postavljanja njegove izložbe u Milanu, gdje je dogovoreno da će skulptura Ruđera Boškovića biti darovana i postavljena u Milanu budući da je Ivan Meštrović jedan dio života tamo radio – podsjetila je Hefti.

Mate Meštrović, sin Ivana Meštrovića, izrazio je zadovoljstvo što se ovaj projekt napokon privodi kraju, kako je istaknuo, najviše zahvaljujući Gradu Zagrebu.

– I Bošković i moj otac znamenite su ličnosti hrvatske povijesti i zato mi je posebno drago što će u Milanu predstavljati Hrvatsku – kazao je Meštrović.

>>Za tri godine cijeli Ruđer s novim licem 
i pravim znanstvenim parkom 

Komentara 1

TR
tragurion1954
00:33 17.03.2016.

Koji Milano,postavi ga u sredistu Zagreba, na Europski trg. Ili uz nove fontane. Ionako imamo premalo spomenika velikanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije