Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIMBOL ZAGREBA

Kino Europa moralo pod ključ kako bi nakon 7 mjeseci utvrdili da je staro i oronulo

Kino Europa
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/3
31.01.2020.
u 14:20

Nakon sedam mjeseci “istrage” ne zna se kada će početi obnova “Europe”

Pa to je moje dijete, kino Europa je dijete Milana Bandića – malo u prvom pa malo u trećem licu, kako on to voli, govorio je gradonačelnik lanjskog travnja o prostorima u Varšavskoj 3, u jeku zaustavljanja filmskih projekcija i najava nužne obnove objekta starog gotovo 95 godina. Dijete u međuvremenu, ako ćemo metaforički poput prvog čovjeka metropole, naraslo nije ni pedlja, napredovati neće još barem godinu dana, ali poslije čak sedam mjeseci očito vrlo intenzivnog promatranja, konačno se doznalo što je s “malim”, a navodno mu je sve.

Ne znaju ni cijene ni rokove

Iz Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) kažu da je Gradski ured za imovinsko-pravne poslove upravo njima “povjerio upravljanje i održavanje objekta kino Europa”, pa su se oni, shodno tome, uhvatili posla i našli, kažu, niz nedostataka.

– Krov je pokriven salonitnim pločama, koje se iz ekoloških razloga više ne smiju koristiti, a ujedno je i dotrajao te na više mjesta prokišnjava – kažu iz GSKG-a pa dodaju kako su “električne instalacije na krovu, ali i u cijelom objektu također u izrazito lošem stanju i predstavljaju izravnu opasnost od izbijanja požara”. Nadalje, ističu da su instalacije grijanja u potpunosti dotrajale i izvan funkcije.

– Postojeća kotlovnica je na lož-ulje i ne zadovoljava ni sigurnosne ni ekološke standarde – govore iz GSKG-a pa dodaju da su oni čak to “zatečeno lož-ulje ispraznili i adekvatno ekološki zbrinuli”. Ističu i da je sustav ventilacije i hlađenja također potpuno dotrajao i nefunkcionalan, a i “unutrašnjost objekta je u iznimno lošem stanju”.

Dali su stručnjaci iz GSKG-a i svoje mišljenje o kinu u kojem su kazali kako se iz svega navedenog može zaključiti da je objekt – i sad se ne šalimo – “star”. Stručnog su mišljenja i da je “u potpunosti dotrajao”, kao i da “ne zadovoljava minimalne tehničke i sigurnosne uvjete za korištenje”. A da bi ih zadovoljio, treba mu obnova, ona koja je, kako su govorili lani, iznimno hitna, a koja će ipak, unatoč urgentnosti, početi tek sljedeće godine. Jer radi se sad projektna dokumentacija, “kojom je predviđena cjelokupna rekonstrukcija objekta”, a zašto Grad ni približno ne barata nekim rokovima ili cijenom same obnove, objasnili su nam iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje.

– Cjelovita projektno-konzervatorska dokumentacija za obnovu i rekonstrukciju zgrade kina sastoji se od konzervatorskog elaborata, koji uključuje arhitektonsko snimanje postojećeg stanja, konzervatorsko-restauratorska istraživanja, istraživanja stanja konstrukcije i utvrđivanja izvornog izgleda zgrade te projektne dokumentacije koju, između ostalog, sačinjavaju idejni projekt, razrada u glavni projekt koji će uključiti i projekte sanacije, konstrukcije te projekte svih sustava instalacija, kao i mjera za sigurno korištenje zgrade, pa sve do projekta interijera – razlažu iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje pa dodaju da je o datumima početka radova u kinu “teško govoriti” jer još predstoji priprema cjelovite dokumentacije obnove i rekonstrukcije zgrade Europe “u skladu s projektnim zadatkom koji je izradio Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode”.

Nije se moglo u etapama

Nakon dobivanja građevinske dozvole slijedi proces javne nabave za odabir izvođača radova i onda sama izvedba radova koja će biti zahtjevna – kažu iz Grada. Tvrde i da se zgrada nije mogla nastaviti koristiti “zbog izuzetno lošeg stanja, kako u eksterijeru, tako i u interijeru”, a obnova se, zato, nije mogla raditi ni u etapama. Osim na pročelju kina, kamo je skela postavljena prošlog ljeta kako bi se pristupilo krovu da ga se pregleda, jedna sad dolazi i u unutrašnjost objekta.

– Predstoje konzervatorsko-restauratorska istraživanja zbog kojih će biti potrebno montirati djelomičnu skelu i u interijeru – kažu iz Grada pa ponavljaju kako bi “svako daljnje korištenje kina onemogućilo cjelovito istraživanje postojećeg stanja, a time i kvalitetnu obnovu”. Podsjetimo, zakupci su iz prostora izašli lanjskog lipnja, a ono što je, tvrde iz Grada, konstatirano prilikom njihova dolaska jest “da je objekt star i u potpunosti dotrajalom stanju te ne zadovoljava minimalne tehničke i sigurnosne uvjete za korištenje”. Isto ono što je konstatirano sad, nakon sedam mjeseci analize.

Zagreb: Održan prosvjed 'Ne damo Kino Europa'

Ključne riječi

Komentara 12

CV
cvikcange
14:54 31.01.2020.

Jako dugo surađujem s njima i nemam ni jedne pozitivne riječi ili slova u korist GSGKa i njihovih takozvanih građevnih stručnjaka (nekadašnji SIZ koji je većini stambenih jedinica nonšalantno 1996.g. maznuo ušteđena sredstva), ALI dajte se uozbiljite! Pa na što sliči gornja Varšavska i to kino? To je živi užas koji se prikriva i pokriva nikad opranim, prašnjavim forhangima (zavjesama). Pojam staro i oronulo može biti romantičan i simpatičan, ali ova strana Varšavske je čisti, bljutavi ostatak socrealizma. Fuj.

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
14:32 31.01.2020.

bravo banditi!

RP
rpzagreb
18:12 31.01.2020.

Ovako nesto se ne događa niti u zabitim selima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije