Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tolerancija

Katja i Lamia dobitnice nagrade Luka Ritz

'22.10.2013., Zagreb - Gornjogradska gimnazija, Lamia Belosevic, ucenica koja je dobitnica nagrade Luka Ritz.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
23.10.2013.
u 14:30

Katja i Lamia od osnovne škole organiziraju razne akcije za pomoć drugima.Ove mlade djevojke oduvijek su pomagale drugima kroz razne akcije

U prvom razredu osnovne škole smetalo joj je ponašanje kolega prema jednoj Romkinji koja je s njima dijelila klupe. Svojim je zalaganjem uspjela potaknuti druge da se s njom igraju i druže jer se nimalo ne razlikuje od ostalih vršnjaka iako je druge nacionalnosti. Dvije godine kasnije postala je vegetarijanka. Lijepila je plakate po gradu sa slikama polarnog medvjeda u znak borbe protiv ubijanja životinja zbog krzna. U petom je razredu inicirala da dio prikupljenog novca na božićnom sajmu razred daruje udruzi Krijesnice za djecu oboljelu od malignih bolesti, a organizirala je i akciju za Marijine obroke, odnosno, međunarodni pokret za prehranu i školovanje djece iz Afrike.

Socijalno je osviještena

Katja Komazec želi pomoći – svima. Sa školskim je kolegama lani snimila dokumentarni film "Tolerancija" koji je osvojio drugu nagradu na natječaju "Oboji svijet šarenim bojama tolerancije", a od tisuću su osvojenih kuna kupili knjige za Dječji dom Vugrovec. Upravo je ova marljiva i socijalno osviještena učenica prvog razreda XV. gimnazije ovogodišnja dobitnica Nagrade Luka Ritz za borbu protiv nasilja.

– Otkad znam za sebe, volim pomagati drugima. Nisam očekivala da ću baš ja dobiti ovu nagradu – skromna je 15-godišnja Katja koja je uvijek, kažu, štitila slabije vršnjake sprečavajući izrugivanje, ismijavanje i konflikte, zbog čega su joj, dodaje, često znali govoriti da se ponaša kao da im je mama. Kada je bila predsjednica razreda, često je organizirala rođendane iznenađenja, odlaske u kino ili kazalište jer je htjela da se svi druže. Kad god nađe vremena, pomaže kolegama u učenju. Želi biti psihologinja.

– Nadam se da ću imati dobar posao i da ću od plaće moći odvajati za pomoć drugima – istaknula je Katja Komazec.

Nešto starija, ali jednako vrijedna i humana Lamia Belošević iz Gornjogradske gimnazije također je dobitnica Nagrade Luka Ritz. I sama je proživjela psihičko maltretiranje vršnjaka, što ju je dodatno potaknulo na pomoć drugima.

Želi na logopediju

Pjeva od svoje treće godine.

– Nisam hodala po parkićima, već sam imala zacrtan cilj, a to je bila glazba. Druga djeca to nisu prihvaćala i maltretirala su me. Prije mi je to više smetalo, ali sada sam fokusirana na ono što volim – poručila je.

Završila je i srednju glazbenu školu. Osim što pjeva, svira i klavir. S majkom je prije pet godina osnovala udrugu "Harfa" za borbu protiv nasilja. Organiziraju humanitarne koncerte po vrtićima i osnovnim školama, a dio novca doniraju Savjetovalištu Luka Ritz. Osim toga, pomogla je 14-godišnjoj Jeleni Perković koja boluje od cerebralne paralize, ali i uglazbila pjesmu "Heroji" koju je napisala majka djevojke žrtve vršnjačkog nasilja. Uzor u humanitarnom djelovanju bio joj je pokojni pjevač Toše Proeski. Želja joj je upisati logopediju, ali i nastaviti s pjevanjem.

>>Traže se učenici koji su doprinijeli suzbijanju nasilja

>>Održan humanitarni koncert u sjećanje na Luku Ritza

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije