Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tlo se pomiče

Karta klizišta tek za tri godine, a mogla bi biti gotova i za jednu

klizište
Foto: Robert Anić/PIXSELL
17.06.2015.
u 16:19

Iz Grada su naručili izradu geološke karte Zagreba za pet milijuna kuna, dok im Rudarski fakultet nudi kartu klizišta za dva

Geološka karta Zagreba, točnije njezina druga faza, bit će završena za tri godine i koštat će 5,5 milijuna kuna. Na njoj će se prikazati stabilnost tla u cijelom gradu pa će se na taj način moći predvidjeti i moguća klizišta te eventualno sanirati postojeća.

Iz Grada kažu da su u izradu karte uključeni fakulteti kojima je geodezija srodno područje, međutim, ne i Rudarsko-geološko-naftni (RGN), čiji stručnjaci nude izradu, kako kažu, bolje karte, u roku od godine dana i to za dva milijuna kuna.

Kad će se ažurirati

– Dio geološke karte Zagreba sada se može naći na Geoportalu, a to su sve podaci iz 2007., nešto nadopunjeni i kasnije. Vrlo je važno da se takve karte redovito ažuriraju, a budemo li čekali još tri godine da se napravi ova trenutačno naručena, koliko ćemo čekati sama ažuriranja – pita se Snježana Mihalić, izvanredna profesorica na RGN-u, koja je jučer predstavnicima iz Grada, ali i skupštinskom Odboru za prostorno uređenje predstavila digitalni način izrade prognostičke karte klizišta.

Samu kartu klizišta, objasnila je Mihalić, Zagreb još nema, a ona je važna kako bi se pri gradnji na određenim područjima potencijalni investitori upozorili na pravila gradnje u zonama mogućih klizanja tla. Upravo to će se i sistematizirati u sljedeće tri godine, objasnio je Miro Jukić iz gradskog Sektora za građenje i održavanje komunalne infrastrukture te dodao kako će nova karta, koju je Grad naručio, sadržavati ne samo klizišta, nego i potpunu geologiju te stabilnost tla na području Zagreba.

Čija je bolja

Oni, objasnio je Jukić, neće trusnost identificirati iz zraka, kao što predlaže RNG, već će mjerenja obaviti i na terenu.
– Klizišta je svakim danom sve više, od sedamstotinjak, koliko ih je bilo 2007., sada ih je 1000, a mi i dalje raspravljamo tko ima bolju kartu – kritičan je bio skupštinski zastupnik Zvane Brumnić, dok je Andrija Mikulić, inače i sam diplomant RGN-a, istaknuo da se u gradu uvijek rješavaju posljedice, a ne uzroci. Kako je rekao Mikulić, karta klizišta vrlo je važna za Zagreb, ali samo ako su je izradili najbolji stručnjaci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije