Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sa zastupnicom Ljubicom Matijević-Vrsaljko

Karijeru sam izgradila na volontiranju, nije sve u novcu

Ljubica Matijević
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
11.01.2016.
u 12:33

Poznata odvjetnica nećakinja je najjačeg čovjeka na svijetu, Ličanina Marijana Matijevića

Javnosti je Ljubica Matijević-Vrsaljko poznata kao pravobraniteljica za djecu. A 2013. postala je političarka – ušla je u zastupničke klupe s Nezavisne liste Milana Bandića. Pozvao ju je uoči izbora, prisjeća se, te objasnio da okuplja stručnjake, prvenstveno žene. Voli nove ljude i iskustva pa je njegovu ponudu i prihvatila.

Savjetnica tužitelja

Iako se gradska politika najviše temelji na komunalnim problemima i zastupnici nastoje progurati rješavanje situacija u svome kvartu, nju sugrađani ne percipiraju kroz komunalne naočale. Na Črnomercu je cijeli svoj život i susjedi je znaju, no još od vremena pravobraniteljske karijere prepoznaju je i sugrađani po cijelom Zagrebu te uvijek traže isto – pomoć u ostvarenju socijalnih prava i pravne savjete. Znaju da je sada zastupnica pa se raspituju o mogućnostima za dobivanje stipendija za djecu, pomoć u teškim socijalnim situacijama i slično.

– S komunalnim problemima upoznaju me taksisti. Budući da živim i krećem se po centru, nezgodno mi je voziti i parkirati pa sam često u taksiju. Ljudima uvijek objasnim svoje mogućnosti i problem proslijedim te nastojim da se riješi – kaže odvjetnica o kojoj je nepoznat detalj da je nećakinja najjačeg čovjeka na svijetu, Ličanina Marijana Matijevića. No očevu obitelj slabo poznaje jer je njezin otac bio najmlađi i imao je već 69 godina kada se ona rodila. Tek se nedavno povezala s Marijanovom unukom Irenom te se nada da će od nje saznati više detalja o obitelji.

Zastupnica Lj. Matijević-Vrsaljko najveći dio vremena provede u svom odvjetničkom uredu koji joj je tik do stana, a u restoranu ispod je kao doma. Život ju je, ističe, naveo da uđe u politiku i da se usko specijalizira za obiteljsko pravo. Karijeru je počela kao savjetnica općinskog državnog tužitelja, no u ranim devedesetima inflacija je “ubijala” plaću, ona je imala malu kćer i tek se razvela te se odlučila na privatno odvjetništvo.

Dobra s bivšim mužem

– Cijelo sam vrijeme volonterski radila s Autonomnom ženskom kućom. Ne mora se uvijek raditi za novac. To mi je donijelo niz edukacija i iskustva za koja se teško dobije prilika i tako sam usko specijalizirala ljudska prava. Tako sam i došla do mjesta pravobraniteljice. I sada volontiram za ženske udruge, no manje jer ne stignem sve – kaže Lj. Matijević-Vrsaljko, koja nastoji svojim klijentima biti primjer u odnosima s bivšim partnerom. S bivšim suprugom je, ističe, prijateljica, susjedi su i trude se biti dobri roditelji kćeri, budućoj ginekologinji Nini, a i sama je dijete razvedenih roditelja.•

Komentara 1

Avatar raco
raco
08:12 12.01.2016.

otac imao 69 godina kada se ona rodila.???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije