Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za žene starije životne dobi

Kampanja 'NeVidljive': 'Trebamo raditi na tome da žene osvješćuju nasilje i prijavljuju ga'

Zagreb: Konferencija za medije Povjerenstva za ravnopravnost spolova
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
28.11.2022.
u 14:15

-U sklopu kampanje izradili smo upitnik koji će biti postavljen u gradskim zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i nemoćne, socijalnim ustanovama i u mjesnim odborima koji će biti u potpunosti anoniman- istaknula je Rada Borić

Kampanjom "NeVidljive" predstavljena je nova inicijativa posvećena borbi protiv nasilja nad ženama starije životne dobi, a danas su je na konferenciji za medije u prostorima Zaklade "Zajednički put" predstavile predsjednica gradskog Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Rada Borić, predsjednica Zaklade Ines Vrban te ravnateljica Doma Duga-Zagreb Željka Barić. 

Povod za ovu predstavljanje ove akcije, u organizaciji spomenutog gradskog Povjerenstva, bilo je obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i 16 dana aktivizma. Kako je Vrban navela, zanemarivanje starijih osoba, posebice žena, postalo je kulturološki prihvatljivo te u Hrvatskoj postoji malo istraživanja o nasilju za tu dobnu skupinu, a u nekim starijim istraživanjima pokazalo se da ga žrtve nasilja često i ne prepoznaju.

-Treba raditi na osvješćivanju tih žena, ali i na sustavu koji bi im u situacijama nasilja trebao dati podršku da ga prijave- kazala je Vrban. 

Borić je istaknula problem "nevidljivosti" i nedostatak empatije prema ženama iznad 65 godina. Cilj kampanje je, stoga, senzibilizirati javnost i stvoriti zajednicu koja shvaća da su stariji dali i još uvijek mogu dati veliki doprinos, ali i da žrtve nasilja znaju prepoznati nasilje i prijaviti ga. 

28.11.2022., Zagreb - Povodom Medjunarodnog dana borbe protiv nasilja nad zenama i 16 dana aktivizma te pokretanja kampanje "NeVidljive", Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Zagreba odrzalo je konferenciju za medije. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Žganec / PIXSELL

-U sklopu kampanje izradili smo upitnik koji će biti postavljen u gradskim zdravstvenim ustanovama, domovima za starije i nemoćne, socijalnim ustanovama i u mjesnim odborima, a koji će biti u potpunosti anoniman. Pozivamo naše starije sugrađane da ga ispune kako bismo napokon imali relevantne podatke o nasilju koje se događa u toj dobnoj skupini. 

Upitnik će biti distribuiran već do idućeg tjedna, a bit će dostupan nekoliko mjeseci. 

Ravnateljica Doma Duga-Zagreb Željka Barić pojasnila je da u nasilje pripada i podcjenjivanje, ruganje, novčane prijevare, zaključavanje, uskraćivanje lijekova, zanemarivanje, prisilni seksualni dodiri i slično.

"Trpljenje je najgora opcija", istaknula je Barić i pozvala sve građanke i građane na prijavljivanje nasilja.

>> VIDEO: Zakon o radu po mjeri žene

Komentara 4

DU
Deleted user
20:24 28.11.2022.

Predsjednica za tzv "Ravnopravnost spolova" bi trebala poticati kampanju za osvješćivanje nasilja među svima a ne isključivo/ među ženama. Ali što drugo očekivati od takozvanih ljevičarskih feministkinja

Avatar Moodleen
Moodleen
16:32 28.11.2022.

Da nema laprdala ala ova borička nasilja bi bilo puuuuno manje.

SA
sasha68
17:33 30.11.2022.

svaka njihova,,kampanja, je lov para, a kad im zena u problemima dođe na vrata uredno je odhebu? kome ste vi ikad pomogli, kome je deda borić pomogao osim sebi, kad ce mu bit dosta love

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije