Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA GORICA HEP Toplinarstvo diže cijene više nego u ostatku Hrvatske, gotovo 50 posto

Kamići će zbog visokih računa živjeti bez grijanja

08.01.2009.
u 00:49

Iako im je u jednoipolsobnom stanu od 44 kvadrata i toliko pretoplo da mogu hodati u kratkim rukavima, tročlana obitelj Kamić iz Velike Gorice smrznula se kada je doznala da će im od siječnja račun za grijanje HEP Toplinarstva biti veći čak 46,8 posto. Dosad su za grijanje plaćali 500 kuna na mjesec, a račun će nakon poskupljenja biti 734 kune.

Stari dugovi na naplati
Velikogoričani će na svom džepu osjetiti veće poskupljenje nego stanovnici drugih gradova, plaćat će odsad čak 50 posto više. Naime, kada je HEP Toplinarstvo 2006. čak 30 posto povećalo cijene grijanja u Gorici, Državni inspektorat to je povećanje cijena proglasio nezakonitim jer je HEP umjesto od Ministarstva gospodarstva suglasnost za poskupljenje grijanja zatražio od goričkog Poglavarstva.

Tada su cijene vraćene na razinu iz 2005., a HEP je građanima koji su plaćali nezakonito poskupljenje vratio dva milijuna kuna, i umanjio im račune za preplaćenu svotu. Goričanima je sada na naplatu došlo poskupljenje koje su 2006. izbjegli, a isključili grijanje ili ne, račune moraju platiti.

Ali kako, pitaju se Kamići. Sin im ne radi, otac Ahmet više ne prima 1500 kuna s burze, a jedina primanja su im mirovina supruge Hađije.

– Živimo u Gorici već 32 godine, ali poskupljenja posljednjih nekoliko mjeseci su pretjerana. Preostaje nam da isključimo grijanje i da se smrznemo u vlastitome stanu – zaključuju ogorčeni supružnici Kamić. O isključivanju grijanja razmišlja i 45-godišnja Sonja P. Ta samohrana majka živi s dvojicom sinova u jednosobnom stanu, a kako će nakon poskupljenja grijanja preživjeti, ne zna.

Neka Bog mijenja klimu
– Ostaje jedino moliti Boga da promijeni klimu pa da je vani stalno toplo – kaže Sonja P.

Mnogi građani Velike Gorice, Siska, Osijeka, Samobora, Zaprešića i Zagreba koji će već na siječanjskim računima osjetiti poskupljenja u panici smišljaju alternativna rješenja koja bi ih mogla spasiti od abnormalno visokih računa i temperature koja je u minusu kao i bankovni računi.

– Uvijek imam rješenje. Isključit ću grijanje, pokupiti svoje stvari i otići kod tete u Lekenik koja ima peć na drva – dosjetio se Matija Franjić, koji u Gorici živi u podstanarskom stanu.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije