Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Big Brother

Kamere će na Jelačić-plac, Kaptol, Bakačevu ulicu...

nadzorne kamere
Arhiv VL
11.01.2012.
u 21:01

Vozačima koje se uhvati u prekršaju na kućnu adresu stiže prekršajni nalog s iznosom kazne, koje se kreću od tristo do sedamsto kuna

Pokraj “očiju” deset nadzornih kamera postavljenih u Šubićevoj ulici i oko Kvaternikova trga, pokazalo se, vozači se ne mogu prošuljati. Kako smo već pisali, u prvih mjesec dana rada kamera uhvaćeno je više od 800 prekršitelja, najviše prometnih, kojima su naplaćene kazne od tristo do sedamsto kuna.

Snimaju se građani

A u ožujku slijedi postavljanje dodatnih jedanaest kamera na Jelačićevu trgu, u Bakačevoj ulici i na Kaptolu. Zanimljivo je da će se kamere u Bakačevoj postaviti oko ureda Zagrebparkinga, a na glavnom gradskom trgu ispred prostorija Turističkog informativnog centra i Gradske štedionice te s druge strane, na zgradi u kojoj je Anić Holding. Kamere će na Kaptolu osvanuti iznad prostorija Turističke zajednice Grada Zagreba i preko puta katedrale.

Tako će se, osim automobila, moći snimati i svako “neprikladno” ponašanje Zagrepčana.

– Na zgradu Zagrebparkinga kamere će se postaviti kako bi se mogla snimati i Bakačeva ulica i Pod zidom, a na Jelačićevu trgu zato što se tamo cijele godine održavaju različita događanja, a i građani znaju dolaziti automobilom – objašnjava Mato Kraljević, voditelj prometnog redarstva Grada Zagreba.

Naime, snimkama kamera s glavnoga gradskog trga najviše bi se koristila policija, koja bi tako na djelu “ovjekovječila” prekršitelje.

No to je, može se reći, samo početak jer je predviđeno postavljanje ukupno 225 kamera na 75 lokacija. I osim što im je glavna svrha uvođenje reda u parkiranju, služit će i, piše u prezentaciji Grada Zagreba o projektu nadzornih kamera, za čuvanje pročelja od vandalizma (grafita), sprečavanje divljih odlagališta otpada, kontrolu prometnica, biciklističkih staza i nogostupa te nadzor i očuvanje zelenih površina.

No, što je s vozačima čiji su prekršaji već zabilježeni i snimljeni u nadzornom centru u Jukićevoj ulici? Njima će, kako se objašnjava u prezentaciji, na kućnu adresu stići dokument “Obavijest vlasniku”.

Ostavio na skladištu

U tom će dokumentu veliki dio zauzimati fotografija automobila koji je vozač nepropisno parkirao ili napravio neki drugi prometni prekršaj te će se još detaljno opisati koja je sva prometna pravila vozač “zaobišao”. Uz to, dobit će i prekršajni nalog na kojem će mu pisati iznos koji treba uplatiti.

Kako se zasad čini, “Veliki brat”, kad je riječ o financijskoj strani, potpuno ispunjava svoju svrhu. A to je punjenje gradskog proračuna.

Nastavi li se tako, projekt postavljanja nadzornih kamera vrlo bi brzo mogao isplatiti ulaganje od dvadesetak milijuna kuna za kamere koje su, podsjetimo, godinu dana stajale na skladištu.

Nakon što ih je nabavio tadašnji šef Zagrebparkinga, Mate Kraljević, kojeg je smijenila nova uprava Holdinga, novi direktor Robert Mišeta kamere je ostavio na skladištu.

Ključne riječi

Komentara 78

DU
Deleted user
22:25 11.01.2012.

Volio bih saznati imena osoba koje ovo iniciraju,ne sad da se skrivamo iza zagrebačke skupštine,ime i prezime,a vrijeme će doći

DU
Deleted user
00:31 12.01.2012.

Kakva glupost. Efikasno kaznjavati sitnice i istovremeno promatrati kako su pravi kriminalci nekaznjeno pokrali milijune i milijune u jadnoj drzavi.

BO
boeing777
23:06 11.01.2012.

vama koji ovo podržavate, osim savijeta da mao razmislite o svom psihičkom zdravlju, iskreno vam želim sustet s nekim od celavih idijota kojih je puna policija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije