Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komunalci u akciji

Kamerama protiv velikih divljih odlagališta

kamera
Foto: Stjepan Bubalo
1/4
23.09.2015.
u 16:30

Od danas se nadzire ulaz u šumu u Ježdovcu, kamo se dnevno dovozilo i 150 kamiona otpada

Komunalno redarstvo započelo je veliku akciju zatvaranja velikih divljih deponija na koja građani i tvrtke već godinama ilegalno dopremaju otpad. Dva najveća u gradu trenutačno su ono u III. Strugama na Žitnjaku i u šumi u Ježdovcu. Odlagalište u Ježdovcu od danas je pod videonadzorom, dok će se pristup odlagalištu u Strugama ovih dana onemogućiti teškim betonskim blokovima.

Privatne parcele

Prema pretpostavkama Ivice Živkovića, predsjednika Mjesnog odbora Ježdovec, divlji deponij se prostire na čak 125 tisuća kvadrata.

– Drago nam je da su postavljene kamere jer je to područje dosad bilo bez ikakvog nadzora pa je tijekom dana onamo dolazilo i do 150 kamiona smeća – kazao je Živković. Dodao je da se odlagalište nalazi samo 14 kilometara od glavnoga gradskog trga i da se nada da će ubuduće na teren češće izlaziti i komunalni redari i policija. Šef komunalnih redara Mate Kraljević kazao je da je u Ježdovcu riječ o divljem odlagalištu gdje se ilegalno vadio šljunak, a potom u iste rupe bacao otpad i da je carinska inspekcija pokrenula postupak protiv svih vlasnika. Budući da je riječ o privatnim parcelama, Grad područje neće čistiti već je dan nalog vlasnicima koji, ako to ne učine, mogu očekivati kazne do 50.000 kuna od inspekcije zaštite okoliša.

– Postavili smo kameru na jedinu cestu koja vodi prema odlagalištu i svaki kamion koji prođe od danas ćemo imati snimljen. Ako vidimo da je kamion ušao u šumu, preko tablica ćemo lako doći do vlasnika koji će morati snositi posljedice – kazao je Kraljević.

I dok će se deponij u Ježdovcu nadzirati, onaj na Strugama će se očistiti te će se do njega zatvoriti prilaz.

– Na Strugama ne možemo postaviti kameru, no kako je odlagalište uz cestu koja nije prijeko potrebna za promet na dijelu gdje se otpad stalno baca, zabranit ćemo prolazak teškim betonskim blokovima – rekao je Kraljević dodavši da će postaviti blokove da se ponovno smeće ne bi navozilo.

Odgovorno ponašanje

Iz Čistoće su javili da su čišćenje na Strugama započeli u nedjelju i da je odvezeno oko tisuću kubika.

– Odvezli smo više od 1/3 nepropisno odloženog otpada. Nažalost, odvezene količine glomaznog otpada brzo su nadomještane novima – kazali su iz Čistoće napomenuvši da je nužno blokirati prilaze. Istaknuli su da građani imaju pravo na dva besplatna odvoza krupnog (glomaznog) otpada godišnje pozivom kamiona Čistoće ispred vrata prema rasporedu, i besplatno odlaganje u reciklažna dvorišta te su pozvali građane na odgovorno postupanje s otpadom.

Komentara 9

ES
escobar2
20:14 23.09.2015.

nazovete brojeve raznoraznih "ekipa" koje lijepe svoje divne oglase po cijelom gradu za "besplatan" odvoz svega i svačega, malo ih strpate u buksu i da vidiš kako više neće rasti razina smeća na divljim odlagalištima :)

KR
kresimirn
22:47 23.09.2015.

cisto informativno, nek se javi par ljudi koji su nazvali radnike cistoce da im dodu uzeti to 2 puta besplatno...

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:54 24.09.2015.

Hm, sad će svi istovarati ispred nadzornih kamera i betonskih blokova. Bagra je bagra i zato treba toljagom. To je univerzalni jezik koji ovakvi razumiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije