Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kalendar važan za razvijanje socijalne pravde

U Hrvatskom školskom muzeju predstavljen je kalendar koji bi trebao potaknuti mlade na primjenu civilnih vrednota
18. rujna 2014. u 14:30 0 komentara 346 prikaza
Godina za akciju
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ove školske godine namjera im je potaknuti mlade na raspravu, širenje vidika, te preuzimanje odgovornosti za svoje ponašanje u društvu. Udruga Pragma, naime, jučer je u Hrvatskom školskom muzeju predstavila edukativno - didaktički školski kalendar “Godina za akciju” kojeg su podijelili svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

Poželjna ponašanja

–Nakon evaluacije prvog kalendara “Godina za sjećanje”, kojeg smo izdali 2012./2013. godine, shvatili smo da učenicima nedostaje praktična primjena civilnih vrednota, kao što su, primjerice, nenasilje, ljudska prava, socijalna pravda i slično. Kalendar može poslužiti i kao pomoć nastavnicima u provedbi kurikuluma građanskoga odgoja - poručio je Nedjeljko Marković, predsjednik udruge Pragma.

Koautorica Kalendara, socijalna pedagoginja Alma Rovis Brandić, istaknula je kako škola svojim sadržajima i radom ima mogućnost da usmjerava ponašanje djece i mladih u željenom i društveno prihvatljivom smjeru, te da treba ulagati u sve učenike, a ne samo one koji odrastaju u rizičnim okruženjima.

Fali nam opće kulture

– Kalendar je jako poučan, a sviđa mi se i dizajn i koncept - komentirala je učenica trećeg razreda srednje škole Mia Cvitković, dok je njezina kolegica Lara Antonija Matić dodala kako će Kalendar sigurno biti koristan jer njihovoj generaciji kronično nedostaje znanja iz opće kulture.

U ovom su didaktičkom priručniku naglašena tri međunarodna dana tekućeg mjeseca, od kojih je jedan objašnjen uvodnim tekstom, te mu je posvećen praktikum na idućoj stranici, odnosno, upute i zadaci namijenjeni nastavnicima i učenicima.

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.