Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Simbol zrinjevca

Samozatajna znamenitost pokazuje šetačima kakve su vremenske prilike

Zagreb: Točno prije sto godina objavljena prva službena vremenska prognoza u HR
Patrik Macek/PIXSELL
01.12.2021.
u 08:28

Meteorološki stup na Zrinjevcu postavljen je 1884. i dar je gradu dr. Adolfa Holzera. Izrađen je od istarskog mramora, a projektirao ga je Herman Bolle u suradnji s gradskim obrtnicima

Šetači Zrinjevcem imaju posebnu privilegiju da kada onuda prolaze u svakom trenutku mogu doznati pada li ili raste tlak, temperatura ili vlaga u Zraku i kakvo vrijeme očekuje Zagreb. Samozatajna zagrebačka znamenitost svakako je meteorološki stup koji se nalazi na sjevernom rubu parka. Postavljen je 1884. kao dar Zagrebu liječnika i amatera meteorologa dr. Adolfa Holzera. 

Sastoji se od mramora iz Istre, meteorološki dijelovi su nabavljeni u Goettingenu, sat je djelo zagrebačkog urara Königa, a cijeli je nastao je prema nacrtima arhitekta koji je “izgradio Zagreb”, Hermanna Bolléa.

Na satu su, piše Vijenac, prikazani su aktualni meteorološki podaci o temperaturi, vlazi i tlaku zraka te je zabilježeno njihovo dnevno kretanje. Grafikoni pak prikazuju temperaturne srednjake, ružu vjetrova te prosječne mjesečne oborine i njihov godišnji hod kao i podatke o izlascima i zalascima sunca u Zagrebu. U jednom od izloga stupa nalazi se i sat, zanimljiv je po tome što mu kazaljka tokom dana ne prelazi dva kruga kako je uobičajeno, nego samo jedan krug podijeljen na 24 sata. Budući da sprave meteorološkoga stupa nisu u skladu s važećim propisima Svjetske meteorološke organizacije, koje je dio i naš Državni hidrometeorološki zavod na Griču, podaci sa Zrinjevca ne koriste se kao službeni podaci mjerne postaje. 

Stup je izrađen od istarskoga mramora u klasicističkom slogu, a podignut je 1884. po nacrtu neizbježnoga zagrebačkog arhitekta Hermana Bolléa. Izgradnja je trajala tri mjeseca, radove je u lipnju svečano otvorio gradonačelnik dr. Josip Hoffmann, a već u rujnu stup je bio završen te ponovno na svečan način predan javnosti. Meteorološki instrumenti nabavljeni su iz njemačkoga grada Göttingena. Izgradnju je sa stručne strane nadzirao fizičar Ivan Stožir, dugogodišnji ravnatelj meteorološkog opservatorija na Griču, a sudjelovalo je nekoliko zagrebačkih obrtnika, klesar Baumgarten, bravar Mesić, stolar Oblak, pismoslikar Kassner i urar König. O ispravnosti sata i ostalih instrumenata ugrađenih u stup već se desetljećima skrbi urarska obitelj Lebarović.

Svaki tjedan mijenjamo vrpcu koja pokazuje vlagu, pritisak i temperaturu zraka. Moramo fizički tamo doći i naviti mehanizme u stupu - rekao je Zlatko Lebarović Večernjem prije nekoliko godina. Staklo je razbijano nekoliko puta, a veliku štetu stup je pretrpio 2015. kada je u njega udarilo dostavno vozilo.

Izvorno je stup bio okružen željeznom ogradom pa prolaznici nisu mogli doći tik do njega kao danas. Ograda je uklonjena sredinom 20. stoljeća, a stup je potom u još dva navrata temeljito obnovljen 1959. i 1993.

U izlogu na zapadnoj strani stupa postavljena je i ploča posvećena čovjeku na čiji je prijedlog i o čijem je trošku stup postavljen. Posvetni je natpis upućen dr. Adolfu Holzeru, „kr. zemaljskom zdravstvenom savjetniku i vitezu reda Franje Josipa I“. U to vrijeme, naime, nije bila rijetkost da imućni građani daruju gradu vrijedne javne objekte i umjetnine, što iz humanih i građanskih pobuda, a što zbog toga da pokažu svoju moć i potvrde ugled.

Kada je riječ o darovatelju Adolfu Holzeru, sve što se o njemu znade upućuje na to da su njegovi motivi bili isključivo plemeniti. Holzer se rodio 1834. u židovskoj obitelji u mjestu Sveti Juraj (Svätý Jur) sjeverno od Bratislave, u ondašnjoj Ugarskoj, a današnjoj Slovačkoj. Gimnaziju je završio u Bratislavi, a studij medicine u Beču, gdje je 1857. bio promoviran u liječnika. Zaposlio se kod grofa Julija Jankovića u Daruvaru kao njegov osobni liječnik, a ujedno je obavljao posao kupališnoga liječnika ne samo u Daruvaru nego i u nedalekom Lipiku, gdje je Janković do 1861. bio vlasnik lječilišta. Nakon što je napustio Jankovića, Holzer je s poslom kupališnoga liječnika nastavio u Lipiku, a kasnije se proslavio kao liječnik u slavnim češkim kupalištima. 

U razmatranjima o bolestima i zdravstvenom stanju, važan su čimbenik bile i meteorološke prilike, a kako je za Hrvatsku, ostao čvrsto vezan te ju često posjećivao i nakon odlaska u Češku, Holzer je dio stečenog imutka odlučio darovati hrvatskom glavnom gradu te je predložio postavljanje meteorološkoga stupa. Gradsko poglavarstvo njegov je prijedlog prihvatilo i tako je Zagreb 1884, samo godinu prije dobrotvorove smrti, dobio vrijedan spomenik i danas jedan od prepoznatljivih gradskih simbola. Zagreb nije jedini hrvatski grad s meteorološkim stupom, ali koliko je meni poznato, Holzerov stup jest najstariji spomenik takve vrste u hrvatskim gradovima. Stogodišnje meteorološke stupove posjeduju i neki drugi naši gradovi, poput Varaždina i Petrinje.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije