Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pisanice

Kako ukrasiti jaje voskom saznajte u Etnografskom muzeju

Zagreb: U Etnografskom muzeju otvorena je zložba "Pisanice - splet hrvatskih i ruskih tradicija"
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/8
19.03.2021.
u 16:40

Otvorena je nova izložba sve do 6. travnja

U Etnografskom muzeju otvorena je izložba „Pisanice“, splet hrvatskih i ruskih tradicija. U ovoj izložbi Koordinacija udruga ruskih sunarodnjaka Hrvatske zajedno s Kulturnom udrugom „Sveti Martin“- Dubrava radovima svojih članova žele predstaviti tradicijske i suvremene načine ukrašavanja i izrade pisanica. Kroz različite tehnike, ornamente i interpretacije predstavljaju splet hrvatskih i ruskih  uskrsnih tradicija. Izložbu je otvorio veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Andrey Nesterenko.

-Izloženi su radovi članova koordinacije koji su zapravo suvremene interpretacije njihovih tradicijskih ornamenata, uzoraka i tehnika. Kulturna udruga „Sveti Martin“- Dubrava pak izlaže pisanice izrađene hrvatskim tradicijskim tehnikama, poput tehnike struganja jaja, tehnika lijepljenja srčike biljke i tehnika oplitanja jaja koncem, govori nam Silvija Vrsalović, kustosica izložbe.

Osim izložbe organizirani su edukativni programi, pa tako svi zainteresirani mogu sudjelovati u radionicama gdje se mogu naučiti tradicionalne metode ukrašavanja pisanica koje su pale u zaborav, poput ukrašavanja voskom.

Uskrsno jaje- pisanica najprepoznatljiviji je simbol Uskrsa, kako za katoličke vjernike tako i za pravoslavne, pa ova izložba koju možete posjetiti sve do 6.travnja može biti odlična inspiracija za ukrašavanje pisanica i otkrivanje starih, tradicionalnih tehnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije