Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslije 65 godina

Kako su 1945. maturirali učenici I. muške realne gimnazije

Maturanti 1945.
Marko Lukunić/Pixsell
22.10.2010.
u 16:25

Na proslavi u restoranu Frankopan ostala su petorica: Mićo Mazuk, Hanibal Dundović, Čedomir Čurćić, Radoslav Škarica i Boris Ševčik.

Ima ih po cijelom svijetu. U Zagrebu ih živi još 14, a ispred Mimare su se okupila šestorica. To su maturanti I. muške realne gimnazije iz 1945. godine koji slave 65. obljetnicu mature. S odsutnima su se pozdravili telefonom. Koliko god mogu, ostaju u vezi.

Bili su najbolji sportaši, arhitekti, avijatičari, liječnici. Na maturu su izašla tri razreda. Na proslavi u restoranu Frankopan ostala su petorica: Mićo Mazuk, Hanibal Dundović, Čedomir Čurćić, Radoslav Škarica i Boris Ševčik.

- Kakve su to bile godine za odrastanje? - pitamo Čedu Čurćića, pilota i dugogodišnjeg zrakoplovnog dužnosnika.

- Grad je svako malo bio pod uzbunama, nastava se prekidala. Svejedno, ostajali bismo na sportskim terenima i bavili bismo se nekim sportom. Ja sam bio rukometni vratar - govori nam zrakoplovni veteran.

Gdje vam je razrednik? - pitamo ga.

- Ah, oni su se stalno mijenjali, kao i nastavnici. Tko bi ih sve popamtio! A ni oni nisu baš pamtili nas. O tome možda najbolje govori kako smo se snašli. Preko noći objavljeno je da na maturalnom ispitu moramo odgovarati na njemačkom jeziku. Jedan kolega nije znao njemački, ali je u njegovo ime maturu položio kolega koji ga je znao!

Komentara 9

LJ
ljp
17:30 22.10.2010.

Evo,,,crvena brac\"ja cu vam reci: kako je STIPE MESIC dosao na vlast i sve vas anti-Hrvate u sve HR medije doveo.Opet vam je na umu komunizam i Jugoslavija,eto kako su maturirali.A ovi 1995? to vas nikada nije zanimalo i NE ZNATE!!!!!!!!!!!!!!!

KR
krilnik2
17:40 22.10.2010.

Ha-ha! U partizanskom Zagrebu su polagali na Njemackom? Prije bih rekao na srbo-hrvatskom!

OB
-obrisani-
17:23 22.10.2010.

Koliko tocno drzava se promijenilo tokom njihovog zivota na ovom prostoru? Uzbudljivo? Tragicno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije