Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako je Zagijeva beba zavoljela slikovnicu

Kako je Zagijeva beba zavoljela slikovnicu
Foto: Dalibor Ujlaki
1/37
27.05.2022.
u 13:34

Priča o suradnji odjevnog branda za najmlađe Rođen u Zagrebu i istoimenih slikovnica Rođen i Rođena u Zagrebu

Vjerojatno već svima dobro znan zagrebački streetwear brand From Zagreb With Love s prepoznatljivim gradskim motivama poput stiliziranog grba grada, gornjogradskih coprnica ili svima znane maskote univerzijade '87.g. - nezaboravnog Zagija danas je vrlo prepoznatljiv i tražen brand kojem je Zagreb vječna inspiracija. Takozvani sestrinski brand matičnog From Zagreb With Love naziva Rođen u Zagrebu, brand je za najmlađe kreativnog trojca - osnivača Karla Rosandića, dizajnera Petra Vukorepe i content creatora Dejana Jeličića. Mnogi mališani rođeni u Zagrebu ili oni koji već dulje vrijeme imaju zagrebačku adresu vrlo su brzo zavoljeli ovaj brend i ponosno ga nose ulicama našeg glavnog grada.

Foto: FZWL

Kreativni je trojac godinu dana osmišljavao, dizajnirao i testirao motive i uzorke prije nego su dječje bodije, majice, hoodice i „slinčeke” s veselim motivima zagrebačkog štiha ponudili svijetu, šireći tako bazu svoje publike na roditelje tek rođenih u Zagrebu, ali i onih koji u njemu već neko vrijeme odrastaju – a to su vrtićanci i školarci. Tako je vjeverica Zagi postao roditelj i dobio malu plavu bebu Zagija, prvi dizajn iz nove Rođen u Zagrebu kolekcije. Da je kreativni trojac mislio na sve vidi se i iz same ponude motiva, koji su izrađeni posebno za dječake (rođen u Zagrebu) i djevojčice (rođena u Zagrebu). Uz bebu Zagija dizajner Petar Vukorepa osmislio je i dudu sa poznatom šestinskom „šarom” koja neodoljivo podsjeća na licitarska srca i grbom grada kao ukrasom. Posebno se ipak ističe logo branda koji objedinjava nekoliko elementa u jednu cjelinu – kolijevku kao simbol rođenja, srce kao simbol ljubavi te grb rodnog grada.

Foto: Dalibor Ujlaki

Upravo je naziv Rođen i Rođena u Zagrebu spojio autoricu slikovnica Mirtu Combaj Ujlaki i ilustratora Dalibora Ujlaki i stvorio ideju o suradnji sa zagrebačkim modnim brandom From  Zagreb With Love, odnosno njihovim sestrinskim brandom Rođen u Zagrebu. Naime bračni par Ujlaki izdao je svoje prve autorske slikovnice o gradu Zagrebu u veljači 2022. godine nakon dvije pandemijske godine stvaranja, pisanja, ilustriranja i istraživanja najljepših mjesta u njihovom  rodnom gradu Zagrebu.

Autorica Mirta Combaj Ujlaki ističe kako su joj najveća inspiracija za rad na slikovnici bila upravo njihova djeca koja su se nakon svakog posjeta Zagrebu uvijek iznova razveselila već poznatim mjestima, npr. Maksimiru, Gornjem gradu, Ilici ili zagrebačkoj katedrali. Kako su izleti i kretanja izvan županije bila vrlo ograničena za vrijeme prvog lock down-a 2020. godine, izleti u sam centar grada Zagreba obitelji Ujlaki bili su još češći, a njihova su djeca imala prilike vidjeti sve male i velike promjene grada, od promjene godišnjih doba, preko promjena infrastrukture, i nakon samog lock down-a ponovni povratak grada „u život“ – razne manifestacije, sajmovi, festivali. Djeci je i najmanja pozitivna promjena prava pustolovina, a  naša su nas djeca upravo tome i podučila – svemu se uvijek iznova diviti, ističe Dalibor Ujlaki, inače digitalni i grafički dizajner po struci, koji je slikovnicu ilustrirao najljepšim mjestima svog rodnog grada Zagreba.

Foto: Dalibor Ujlaki

Upravo je tako nastala ideja o slikovnicama za djevojčice i dječake, Rođena u Zagrebu i Rođen u Zagrebu, dvije zasebne slikovnice s naslovnicama tamnoplave i svjetloljubičaste boje s prepoznatljivim zagrebačkim motivom zagrebačke katedrale. Sedam omiljenih zagrebačkih lokacija i znamenitosti, kao što su Maksimir, Zrinjevac, Trg bana Jelačića, Ilica, zagrebačka katedrala, Gornji grad i Umjetnički paviljon vode sve znatiželjne klince i klinceze, sve rođene u Zagrebu, ali i one koji naš grad tek žele upoznati, sve turiste i zaljubljenike u pustolovine predivnim mjestima našega grada.

Posebnost ovih slikovnica su uz opise i zanimljivosti o gradu Zagrebu, upravo ideje za roditelje, bake, djedove ili staratelje kako provesti dan u našem gradu, na već poznatim ili manje poznatim lokacijama, čemu pridati posebno pažnju, što uočiti, kako npr. na drugačiji način pogledati veliki sat na glavnom zagrebačkom trgu, kako djeci ukazati da sve može biti novo i posebno, samo ako na to gledamo na drugačiji način – kao da je svaki dan nova pustolovina. A kako bi roditelji i njihovi klinci i klinceze zabilježili svoje pustolovine, autori slikovnica pobrinuli su se da se pored svakog teksta i ilustracije pronađe mjesto za fotografiju djeteta s najljepših mjesta u našem Zagrebu te mjesto za upisivanje dojmova najdražih zagrebačkih pustolovina.

Foto: FZWL

Autorica Mirta Combaj Ujlaki otkrila nam je kako je njen suprug uz svaku ilustraciju grada Zagreba dodao i maleni rječnik za najmlađe čitatelje kako bi se potaknulo čitanje roditelja i djece od najranije dobi. Autorica ističe važnost čitanja od rođenja te radost koju čitanje svojoj djeci može izazvati šetnja i razgledavanje nekog mjesta uz koje odmah postoji i priča, u ovom slučaju njihove slikovnice Rođen i Rođena u Zagrebu.

Na ovaj je način i Zagijeva beba zavoljela čitanje slikovnica, simpatično objašnjava autorica slikovnice, po struci profesorica, Mirta Combaj Ujlaki. Zagijeva beba, koja je zaštitni znak odjevnog branda Rođen u Zagrebu radosno je prigrlila slikovnicu i rodila se suradnja ovih dvaju kreativnih timova. Jer što ima slađe i ljepše od sretne djece odjevene u presladak modni streetwear brand s motivima glavnog grada, koja u ručicama drže slikovnicu koja ne samo da potiče na čitanje, listanje i učenje, već postaje i divan spomenar uspomena iz najljepših šetnji i razgledavanja našega grada – a nosi isti naziv – Rođen i Rođena u Zagrebu.

Foto: FZWL

Vjerujemo kako će ova suradnja zagrebačkih kreativaca, smatra ilustrator slikovnica Dalibor Ujlaki, donijeti klincima i klincezama te njihovim roditeljima, mnogo radosnih trenutaka i pustolovina, budući da znamo koliko je u današnje vrijeme važno da djeca nose odjeću od najboljih materijala, jer svi su motivi branda Rođen u Zagrebu otisnuti neštetnim bojama na finom pamuku koji je ugodan i mek za bebe i djecu, a uz to budu potaknuti na čitanje slikovnica od najranije dobi što izvrsno pridonosi dječjem cjelokupnom razvoju, a u slučaju naših slikovnica i nevjerojatnoj zabavi i uživanju kroz upoznavanje svog rodnog grada.

Instagram profil (@mirtini_dani)

Facebook profil: Mirta Combaj Ujlaki 

BLOG: www.mirtinidani.com te e-mail adresa: mirta.combaj@gmail.com

https://mirtinidani.com/2022/03/07/kako-citati-i-koristiti-nasu-slikovnicu-po-koracima/

https://mirtinidani.com/585-2/

https://www.fzwl.shop/ruz/

https://www.instagram.com/from_zagreb_with_love/

https://www.facebook.com/zagrebstreetwear/

Foto: FZWL

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije