Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kako je novo naselje od 53 zgrade na istoku grada u sedam godina postalo geto

Život se odvija u dvije pizzerije, nekoliko kafića, trgovini i sportskoj kladionici. Nema banke, pošte, mesnice ni voćarnice.
24. veljače 2017. u 12:30 15 komentara 57791 prikaza
jelkovec
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Prvi stanari ključeve su dobili još 2009. godine.

Veliki su tad bili planovi za stambeno naselje Novi Jelkovec, koje je gradonačelnik Milan Bandić nazvao “najljepšim u ovom dijelu Europe”. Na parceli nekadašnje svinjogojske farme niknule su u tri godine 53 zgrade s gotovo tri tisuće stanova te 200 poslovnih prostora. U dio stanova trebale su se useliti mlade obitelji, znanstveni novaci, studenti, a dio je bio namijenjen socijalnim slučajevima. Izolirala bi se tako gradska socijala i svima dala šansa. No bilo je to, očito, bolje zamišljeno nego realizirano. I dandanas nisu svi stanovi puni.

Poslovni prostori uglavnom su prazni. A zgrade namijenjene društvenim sadržajima nisu ni započete. Još se uvijek čeka sportska dvorana, bazen, kulturni centar, tržnica... A one zgrade koje su završene pune su vlage zbog koje otpada žbuka jer se brzalo s gradnjom. Život se odvija u dvije pizzerije, nekoliko kafića, trgovini i sportskoj kladionici. Nema banke, pošte, mesnice ni voćarnice. Čeka se i produžetak tramvajske pruge koju najavljuju već godinama...

Dobili su, doduše, lijepu novu knjižnicu. A škola, jedna od najmodernijih u gradu, prenatrpana je i čeka nadogradnju. Čekaju Jelkovčani tako bolje sutra već skoro osam godina, a ljute se kad ih nazivaju zagrebačkim getom. Nisu oni krivi za takav rasplet cijele priče. Oni koji tamo žive trude se da imaju koliko-toliko kvalitetan život u naselju. Osnovali su i udrugu kako bi mu dali sadržaj te potakli izgradnju nove infrastrukture. A možda im se osmjehne bolja budućnost ove godine. Planira Gradska četvrt Sesvete urbanizirati taj kraj. Spojit će Novi Jelkovec pješačkim i automobilskim nadvožnjacima s centrom Sesveta, a bit će tu još investicija. Pa možda Novi Jelkovec konačno dobije prvotnu svrhu.•

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • sviralo:

  bu to bandic sredil sa kumovima

 • Little John:

  Nisam ljubitelj Bandića, ali smatram da je naselje izvrsno. Socijalu čini 30 % Hrvatske i po profilu stanovnika ne vidim razliku kod stanovnika Jelkovca u odnosu na one iz Dubrave, Trnja, Travnog ili Trešnjevke?! Planski je rađeno naselje sa dovoljno ... prikaži još! zelenila, parkića i parkirnih mjesta. Škole i vrtići su nove i moderne. Lidl i Konzum su u naselju, .. a više vam ne treba za svakodnevni život. Viđam puno djece koja se igraju vani po parkićima i sportskim terenima (za razliku od ostalih dijelova grada), tako da naselje ima budućnost. Bandićevi politički protivnici stalno žele prikazati naselje u negativnom kontekstu, ali nisu u pravu. Pranje novca kod izgradnje bazena i dvorane, izmišljeni poslovi GSKGa, upitna dodjela stanova, dodjela koncesije BT netu, preplaćene zaštitarske firme ...su jedno i u normalnoj državi bi bili istraženi od DORHa , ali kvaliteta naselja je neupitna.

 • Avatar MsLela
  MsLela:

  Kakva glupost!!! Ne mogu odoljeti a da ne komentiram. Naravno da ima mjesta za napredak ali kvart je super. U blizini mene je i kebab i pizzerija, i Konzum i Lidl i mali Market. I dućan sa igračkama i dućan ... prikaži još! sa odjećom. I tri frizera i dva beauty salona. I veterinarska stanica. Jedni od susjeda jesu Romi. Ali oni uvijek pozdrave, djeca uvijek pridrže vrata Itd. Od nasilja krađa i provala ni slovo. Tri linije busa koje često voze. Blizina Ikee, Lesnine i Prime...nekoliko autopraonica. Getro Jysk Itd. Očekujem ispriku kvazi novinarke!!!!