Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova usluga

Kako funkcionira “car sharing”

16.06.2016.,Zagreb -  Spin City je prva usluga dijeljenja automobila u Hrvatskoj koja svojim clanovima omogucava jednostavan pristup automobilu po principu 24/7. Vozilo se moze preuzeti unutar Spin City zone, voziti ga bas koliko treba i ostaviti na bilo
Foto: Marko Prpić/Pixell
1/5
18.06.2016.
u 09:00

Riječ je o manjem automobilu WV Up, a zapao nas je jedan od deset električnih s automatskim punjačem

Isprobali smo kako funkcionira nova usluga gradskog prijevoza “car sharing”, koja će od danas biti dostupna Zagrepčanima, a njome će već za 50 kuna moći unajmiti automobil na 25 minuta i odvesti se na željenu lokaciju, parkirati ga i odšetati se bez papirologije i predaje ključeva.

Registracija uz karticu

Automobil smo preuzeli u naselju Oranice i odvezli se do Jaruna. U 20 minuta prešli smo pet kilometara, a s kartice nam je usluga naplaćena 38 kuna jer smo se vozili po najnižoj tarifi od 1,92 kune, s obzirom na to da smo kupili mjesečni paket.

Tko, pak, ne želi unaprijed kupiti bonove, uslugu će plaćati 2,62 kune. Riječ je o manjem automobilu WV Up, a zapao nas je jedan od deset električnih s automatskim punjačem, dok se na gradskim ulicama nalazi još 20 benzinskih vozila. No, da bi se uopće mogla koristiti usluga, potrebno se ulogirati na besplatnu Spin City aplikaciju, gdje treba ostaviti i podatke s kreditne kartice.

Potom je potrebno otići u jedan od Vip dućana, gdje se podaci provjeravaju i gdje se uplaćuje 150 kuna. Nakon toga registracija je završena i putem mobitela možete pronaći najbliže vozilo, besplatno ga rezervirati 15 minuta i odšetati se do njega.

Kada se dođe do vozila, otključava se putem mobitela ili karticom koja se dobije u Vip-u, u putno računalo unese se kod i vožnja može početi.

Jednostavnije od rentanja

– Ovo je usluga koja je u svijetu već jako raširena, dovoljno je spomenuti da se u Amsterdamu po užem centru gotovo svi služe ovim vozilima te da ih u Beču imaju 1500. Mi smo na početku, no uslugu ćemo stalno nadograđivati i nadamo se da će je prihvatiti i Zagrepčani i turisti – kazao nam je Matija Krznar, direktor tvrtke Urban Mobility.

U cijenu minute uključena je i cijena goriva i cijena parkiranja pa se automobil može parkirati besplatno u bilo kojoj zoni.

– Što se tiče ostavljanja vozila, važno je samo da je parkirano na označenom parkirališnom mjestu. To može biti u centru, ispred bolnice, šoping-centra, bilo gdje na području grada – istaknuo je Krznar.

Dodao je da će usluga dobro doći poslovnim ljudima koje jure na sastanak, turistima, ali i onima koji su se dosad vozili taksijem. Neki ovaj model uspoređuju s rent-a-carom, no za razliku od te usluge, “car sharing” mnogo je jednostavniji. U automobilima zasad nema dječjih sjedalica, no Krznar je najavio da će uvesti i njih te da će omogućiti i prijevoz kućnih ljubimaca.

– Nakon nekog vremena, kada se usluga uhoda, uvest ćemo i mogućnost da građani uz pomoć naših kartica sami toče benzin u automobil i tako nam olakšaju posao, a mi ćemo ih za to nagraditi besplatnim minutama vožnje – istaknuo je Krznar. •

Ključne riječi

Komentara 3

ST
Studos
11:31 19.06.2016.

Gdje je usporedba s TAXI uslugom ili Uberom? Istih tih 5km bi kostalo manje... gdje je prednost car sharinga?

SO
soso
07:39 19.06.2016.

ja cu ipak cekati da zagrepcani stave u ponudu wife sharing ,pa cu doci u zg malo se vozati

WA
wannabenovinari
14:19 18.06.2016.

Hoće li kućni ljubimci biti prevoženi u posebnim vozilima ili se o tome neće voditi računa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije