Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kad već propada, nek' propada sa stilom: Most mladosti zabljesnut će za 22 milijuna kuna

I noću će se vidjeti u kakvom je stanju.
08. studenoga 2019. u 10:24 15 komentara 9265 prikaza
Most mladosti
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Ma kad već propada, nek’ propada sa stilom – sudeći po najnovijoj ideji vrha metropole, a ona je bliješteći Most mladosti, nađena je i friška nit vodilja za grad. Nakon što je krajem kolovoza raspisan natječaj za osvjetljenje Mosta slobode, sad se planira onaj i za malo istočniji prijelaz preko Save, a trebao bi koštati također gotovo 22 milijuna kuna. Zbroje li se ta dva iznosa, spomenimo samo na brzinu, bilo bi otprilike dovoljan za potpunu rekonstrukciju Mosta mladosti, za koji valjda nije toliko važno da bude funkcionalan, bitno je da je lijep.

TRAŽE SE IZVOĐAČI RADOVA Samo rasvjeta Mosta slobode koštat će 21,8 milijun kuna

Što će se točno osvijetliti, objasnili su nam iz Grada.

Što je s obnovama?

– Planirani zahvat na instalaciji javne i dekorativne rasvjete mosta predviđa pozicioniranje novih svjetiljki na konstrukciji samoga mosta i prilaznog nadvožnjaka te na stupovima javne rasvjete – kazali su u Gradskoj upravi pa dodali kako će se s postojećih stupova javne rasvjete visine 14 metara ukloniti zastarjele svjetiljke te će se postaviti nova, LED rasvjeta. A planirana je ona i na prometnici ispod prilaznog nadvožnjaka, gdje će se u betonske niše montirati svjetiljke. Što se same dekorativne rasvjete tiče, ona se mora instalirati tako da bočno osvijetli nosive grede mosta, rukohvate i pješačke putove, upornjake mosta, grede nadvožnjaka te betonske niše.

Most mladosti
1 / 5
Most mladosti

Projekt rasvjete moći će se pogledati u prostorijama Gradskog ureda za prostorno uređenje u Vukovarskoj nakon što raspišemo natječaj za tvrtku koja bi posao trebala odraditi – samu projektnu dokumentaciju u Gradu nam nisu željeli dati, ali otkrili su kako su prikupili ponude za rasvjetljavanje Mosta slobode. Stigle su, kažu, četiri, i to u rasponu od 17,2 do 21 milijun kuna, ali zasad još nije sklopljen ugovor ni s jednom tvrtkom.

A prikupljene su i one za izvanredno održavanje južnog prilaznog vijadukta Mostu mladosti, koje je, prema procjeni Grada, trebalo stajati 65,5 milijuna kuna, a dvije tvrtke koje su se javile na natječaj posao žele napraviti za 82,6, odnosno 79,4 milijuna pa ni u tom slučaju još nije sklopljen ugovor ni s jednom.

Zagreb: Nogostup Savskog mosta ograđen metalnom ogradom Nakon pojave rupe Ograđeni nogostupi na Savskom mostu: 'Korištenje na vlastitu odgovornost'

Što se mostova općenito tiče, u lipnju ove godine, kad se raspao Savski, iz Grada su objasnili kako je početkom 2018. završen šestogodišnji glavni pregled kojim je “dijagnosticirano stanje” svih mostova, a to stanje trebalo bi gradsku blagajnu stajati gotovo 257 milijuna kuna. Pobrojeno je tad i koliko se mora uložiti u koji most, pa, recimo, Domovinskom treba 6,2 milijuna kuna, za stari Savski most 20 milijuna kuna, Jadranski most 65,7 milijuna kuna, stari Jankomirski most 800 tisuća kuna te za Podsusedski most više od 12,8 milijuna kuna.

Most mladosti u Zagrebu | Autor : Borna Filić/PIXSELL Foto: Borna Filić/PIXSELL

Od tada, radilo se na Mostu slobode, na kojem su sanirani nogostupi, vijenci i ograda, a rasvjeta na njega, kažu u Gradu, postavljat će se kad cijeli bude obnovljen. Kad će to točno biti, nisu nam znali reći, ali kazali su nam kako će se projekti osvjetljenja raditi za sve mostove okruga Zagreb.

Urušio se Savski most utvrđeni nedostatci Grad Zagreb: Mostovi pregledani još lani, a troškovi sanacije procijenjeni na 257 milijuna kuna

Ekološki to neka bude

– Najavio je to već i gradonačelnik i s tim ćemo ići – rekli su nam u Gradu, a mi se prisjetili “obnove” Savskog mosta prije dvije godine kad su na njemu postavljene klupe i žardinijere te je presvučen novim slojem asfalta. Nakon te masovne rekonstrukcije, most je obišao gradonačelnik Bandić, koji je najavio “ekološku rasvjetu” na Mostu slobode, Mostu mladosti, Podsusedskom, Jankomirskom, Jadranskom, Domovinskom te, naravno, Savskom mostu.

– Neka samo svijetli, onda će se i po mraku vidjeti u kakvom je most stanju pa će ga valjda konačno i obnoviti – kaže nam Vlatka Mesić, koju smo sreli jučer na tramvajskoj stanici u Zapruđu, točno ispod nadvožnjaka koji vodi na Most mladosti. Kako nam je rekla, dovoljan je samo jedan pogled na njih i svima je jasno u kakvom su stanju mostovi.

Rupa na Savskom mostu privremeno sanirana iako je podnožje potpuno derutno PROPAO DIO NOGOSTUPA FOTO Stavili metalne ploče: Saniran Savski most

– Sve je to zgodno kao ideja, recimo, Hendrixov most meni dobro izgleda. Ali da se 22 milijuna kuna potroši na rasvjetu mosta, a on se raspada, to je jednostavno suludo – kazao je Mirko Valentić iz Borovja.

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • risingsun:

  Most slobode bi trebao zbog svoje starosti, konstrukcije i velike gustoce prometa koji prolazi preko njega biti apsolutni i prvi prioritet kod obnove svih mostova.

 • Avatar Grubi
  Grubi:

  zamislite tek koliko će kumovi i rodjaci uzoritog gradonačelnika mrknuti na izgradnji stadiona... koštat će nas kao 2 minhenske Allianz arene

 • bazinga:

  Šarene lampice dovoljno mamac za glasače šarene glave