Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sljeme

Još se mora ukloniti 10.000 kubika drveća

Foto: Jakov Novak
10.04.2014.
u 10:30

Sljeme se već pet mjeseci čisti od posljedica oluje Teodor i dosad je uklonjeno 17.000 kubika drveća

Kiša, blato i magla koja se jučer ujutro spustila nad Medvednicom nisu pokolebali 20-ak volontera da Šumariji Zagreb pomažu u čišćenju Sljemena. Hrvatske šume već pet mjeseci rade punim kapacitetom svaki dan da bi uklonile štetu koju je nanijela oluja Teodor.

– Dosad smo uklonili 17.000 kubika drveća sa Sljemena i imamo još 10.000 kubika koje tek moramo ukloniti. Trudimo se raditi što brže da drvo ne bi propalo, što se događa kada vegetacija počne bujati – rekao je Ivica Dugački, upravitelj Šumarije Zagreb.

Volonteri iz Lovačkog društva Sljeme-Gračani, tvrtki Drezga i Švenda i sinovi nisu obavljali taj dio posla. Naime, osim micanja trupaca, Sljeme treba dovesti u šumski red čišćenjem granja i zaostalog drveća.

– Lovci se svake godine odazovu na akcije uvođenja šumskog reda. One su bitne zbog životinja, da imaju slobodu kretanja i da se ne ozlijede – objasnio je lovac Zlatko Večerin.

Tvrtka Drveni Marka Švende bavi se visinskom sječom, a svoje je vještine ponudila i za složenije situacije, dok su zaposlenici Drezge radili s lovcima. – Svi smo iz Zagreba i volimo ga – ispričao je Matej Milanja, kojem je ovo druga akcija čišćenja.

>> Kod Brestovca kreću s čišćenjem Sljemena, da uklone opasnosti

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar gladnijura
gladnijura
10:47 10.04.2014.

Gdje će to drvo završiti? Hoće li biti od njega neke koristi za sirotinju, ili će preći u privatne džepove?

BL
Blomberg
16:57 10.04.2014.

Mene isto zanima cija su to drva i gdje ce zavrsiti, nece valjda samo nestati pa nismo u banani.

DA
danijelrukavina4
13:48 25.04.2014.

Ovo je tek prva šteta, koja je ogromna. Koliko godina treba da izraste jedno drvo. Ono ne izraste od danas do sutra. Za odraslo drvo treba 50-80 godina. Koliko je velikih stabala srušeno. Ne zna im se broj. Koliko jedno odraslo stablo dnevno "popije" vode. Mislim da je bilo oko 900 litara - ne znam točno, ali šumari bi trebali bolje znati. Kakva je struktura Medvednice. Imaš gore humus i zemlju do neke dubine. onda se ta pjeskovita ilovača pretvori u lapor. Ispod lapora su vapnenačke stijene i zeleni "sljemenski" škriljevci. Koliko vode će ostati "nepopijeno". Možemo očekivati veselje za par godina. Možda bude viceva ko u Pragu kada ih je zadesila katastrofalna poplava prije par godina. Recimo, na isti način - prodajem "urbanu vilu" u pod sljemenskoj zoni, sve vrhunsko itd.. može se pogledati na Ilici. Pod hitno zaustaviti devastaciju Medvednice i početi pošumljavanje. Radnike možete naći u "poduzetničkom inkubatoru" u Remetincu. Neka nešto korisno naprave za zajednicu, a vjerojatno i oni ne bi imali ništa protiv, vjerujem da bi se složili da nešto barem korisno rade, a ne da leže u ćelijama bez veze. Dobitnike "zlatne kune" za pred radnike. Malo se šalim, ali to je sve tužno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije