Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rok se pomiče

Još 1 godina za zamjenu kućnog broja - ne učinite li to do 2018. - kazne

22.06.2013., Zagreb - Pocinje realizacija Projekta novog sustava oznacavanja imena ulica i trgova u Zagrebu, odnosno oznacavanja zgrada plocicama s kucnim brojevima. U nazocnosti sudionika projekta, predstavnika gradskih institucija i autora idejnog rjese
Sanjin Strukić/PIXSELL
05.05.2016.
u 20:00

Nove pločice uvode se od 2012., a one koji ih ne stave ni do 2018. očekuju novčane kazne. Pločica s brojem košta 100 kuna, Grad plaća pola od toga suvlasnicima. Zamjena je i zapela upravo zbog manjka novca za sufinanciranje

Zagrepčani koji ne zamijene kućni broj do kraja ove godine ipak ne moraju strahovati od kazni od čak tisuću kuna iako je pravilnikom krajem 2012. određeno da je 1. siječnja 2017. rok do kada moraju biti zamijenjeni svi brojevi.

Iz Grada doznajemo da je zamjena brojeva i ploča s imenima ulica i trgova zapela zbog manjka novca za sufinanciranje pločica pa će rok biti produljen najmanje do 1. siječnja 2018. godine.

Ide sporo

– Zbog smanjenih financijskih sredstava nije se u cijelosti moglo pridržavati terminskog plana, a vjerujemo da će ovo produljenje dobro doći i onim vlasnicima zgrada koji do danas još nisu nabavili novu pločicu jer će im se rok za nabavu pločice produljiti barem za godinu dana – kazala je Doris Kažimir Fresl iz Ureda gradonačelnika. Točan novi rok, dodala je, znat će se najmanje šest mjeseci prije isteka postojećeg roka.

Od ukupno 132.000 kućnih brojeva dosad ih je zamijenjeno nešto više od 44.000, a ove se godine očekuje odaziv još najmanje 14.000 suvlasnika zgrada i kuća na poziv za sufinanciranje kako bi, umjesto 100 kuna, izradu pločica platili samo 50. Pločice su dosad ugrađene na području gradskih četvrti Donji grad, Gornji grad , Trnje, Trešnjevka-sjever, Trešnjevka-jug, Črnomerec, Podsused Vrapče, Novi Zagreb-istok, Novi Zagreb-zapad, te Peščenica-Žitnjak, a tijekom 2016. predviđeno je sufinanciranje građanima u Maksimiru, Donjoj Dubravi i Podsljemenu.

Ove godine gotova križanja

– Iduće godine projekt ćemo završiti sufinanciranjem nabave pločica građanima Gornje Dubrave i Sesveta te predviđamo da će konačan broj ugrađenih pločica biti oko 80.000, i to krajem iduće godine, dakle kada dovršimo područje cijelog Grada – kazala je Kažimir Fresl.

Svi ostali građani, koji broj ne zamijene uz subvenciju pola iznosa koju im nudi Grad, mogu očekivati kazne koje ispisuju komunalni redari. Za fizičke osobe kazna je od 600 do 1000 kuna, a za pravne osobe od 3000 do 8000 kuna.

Osim zamjene kućnih brojeva koju plaćaju građani, iz gradskog proračuna plaća se postavljanje novih ploča s imenima ulica. Ploče su dosad zamijenjene na području Donjeg grada, dijela Gornjeg grada-Medveščaka te Črnomerca, Trnja, Trešnjevke-sjever i Novog Zagreba-istok, a ove godine bit će zamijenjene i po Stenjevcu i Trešnjevci-jug. Ove godine dovršit će se pak postavljanje uzdužnih ploča na križanjima ulica koje služe kao orijentir vozačima i pješacima.

Komentara 16

DU
Deleted user
21:17 05.05.2016.

Sto izmisljaju! Kao; za svaku glupost moraju se ugledati na EU. Evo u Njemackoj broj na zgradi ili kuci jednostavno obojan jacom nijansom boje od fasade. Sablona i prebojano! Samo kod nas treba namiriti i kumove i drugove. Opet ce netko dici masnu lovu na kucnim brojevima. Kad se moze maznjavati na svemu zasto ne i na tome!

BS
@bserver
03:00 06.05.2016.

To je krucijalno za opstojnost hrvatskog naroda! Tko je kum vlasnika firme za izradu pločica?

2X
2Xgeneral
07:07 06.05.2016.

miki jesi li provjerio da li su na remetincu stavili novi broj??? ako nisu ponesi sa sobom pa osobno promjeni jer uskoro dolaziš, jel??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije