Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najvažnija dvorana obnovljena

John Malkovich, Orwell, Bareza... Lisinski je do sada bio tih, ali više nije!

Slavko Midzor/PIXSELL
21.09.2021.
u 22:00

Usprkos dva kalendara tišine, KD Lisinski će u subotu, 25. rujna, oživjeti opustjelu, ali voljenu dvoranu 'Stvaranjem svijeta', oratorijem Josepha Haydna u izvedbi HRT-ova Simfonijskoga orkestra

Virus COVID-19, potresi osudili su Lisinski na tišinu, ali glas u nama će ipak pobijediti- kazao je Dražen Siriščević danas na predstavljanju programa novoobnovljene Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Ljubitelji klasične glazbe i oni koji će to tek postati u Lisinskom će nakon dvije godine tišine, kazao je, ponovno doći na svoje. 

Usprkos dva kalendara tišine, KD Lisinski će u subotu, 25. rujna, oživjeti opustjelu, ali voljenu dvoranu 'Stvaranjem svijeta', oratorijem Josepha Haydna u izvedbi HRT-ova Simfonijskoga orkestra. Novi svijet, poručio je Siriščević, svake će subote stvarati najprominentnija imena hrvatske klasične glazbe izvodeći najznačajnije hrvatske i svjetske klasične autore. 

 - Glazba nije utišana jer Lisinski ne zna za predaju, ne zna za malodušje te i u najgorim situacijama uvijek nalazi izlaz -  poručio je Siriščević. Kada Lisinski nije mogao raditi, na zvučnicima je ispred dvorane producirana klasična glazba. Uz sve to Lisinski je itekako našao glazbene snage da nastavi svoj program. Naime, glazbenici željni publike preselili su se na otvoreni prostor ispred dvorane gdje su u sklopu programa Lisinski Atrium održana 22 koncerta koje je pogledalo pet tisuća gledatelja, a dio prihoda od ulaznica, 20 tisuća kuna, bit će darovano Zakladi za obnovu Bazilike Srca Isusova i izgradnju Pastoralnog centra koji nosi ime djevojčice Anamarije Carević poginule u zagrebačkom potresu, rekao je. 

Za ulazak u dvoranu bit će potrebno pokazati covid-putovnice, a za one koji nisu cijepljeni,dva sata prije početka u dvorani bit će organizirano testiranje po promotivnoj cijeni od 50 kuna. Za prvu izvedbu, poručio je Siriščević, Lisinski je osigurao besplatno testiranje za necijepljene, ali i poslao poruku građanima da se cijepe kako bi bez maski mogli uživati u najvećim bogatstvima hrvatske i svjetske klasične glazbe.

Novu sezonu otvorit će u subotu 25. rujna Haydnov oratorij "Stvaranje svijeta" s nastupima Simfonijskog orkestra i Zbora Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija i uz solističke nastupe Evelin Novak, Krešimira Špicera i Krešimira Stražanca. Rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a Ivana Kocelj istaknula je kako je riječ o velikome spektaklu u kojemu će po prvi puta nakon dugo vremena Zbor i Orkestar HRT-a sudjelovati zajednički i u punome sastavu.

U dvorani će stotu obljetnicu osnutka 16. listopada obilježiti Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem Nikše Bareze. U programu "Alumni 100" sudjelovat će Simfonijski orkestar MUZA-e, uz solističke nastupe violončelistice Jadranke Gašparović i Martine Filjak na glasoviru.

Maestro Nikša Bareza na predstavljanju programa i sam se prisjetio svojih studentskih dana kada je neposredno nakon Drugog svjetskog rata upisao zagrebačku Muzičku akademiju.Obljetnica će, naime, prigodno biti obilježena repertoarom djela uglednih kompozitora koji su ujedno bili i njegovi profesori na akademiji. Bareza je istaknuo kako će to biti prikladan hommage instituciji koja je imala ogromnu ulogu u razvoju glazbene umjetnosti u gradu Zagrebu, ali i na njegovom umjetničkom putu. 

- Imao sam čast učiti od najvećih glazbenih imena tog vremena koji su gradili sve iz temelja, a sada njihovo znanje prenosim na nove generacije -  kazao je Bareza, a Siriščević  je dometnuo kako zavidi studentima na takvom majstoru. 

Ponos ovogodišnjeg programa je i nastup Berlinske filharmonije koja će u Zagrebu nastupiti nakon osam desetljeća. Na obnovljenim  orguljama, kojima se Lisinski ponosi, prvi će 13. studenoga zasvirati jedan od najvećih orguljaša svijeta, Cameron Carpenter. U sezoni 2021./22. Lisinski subotom, između ostaloga, donosi i gostovanje Slovenske filharmonije (23. listopada), sopranistice Sumi Jo, koja će 30. listopada nastupiti uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Zbora Ruske patrijaršije iz Moskve (5. veljače 2022.), kao i tradicionalni nastup Ive Pogorelića (12. ožujka).

Siriščević je posebno najavio i operu basnu "Životinjska farma" I. Kuljevića,  koja je praizvedena upravo u KD Vatroslava Lisinskog. Za scenski dio pobrinut će se mag operne režije Krešimir Dolenčić, a orkestrom će 27. studenog ravnati iskusna palica Mladena Tarbuka. Izdvojio je i gostovanje glumca, ali i proslavljenog kompozitora Johna Malkovicha koji u će se u Zagrebu kao dirigent, i to ne prvi puta, u Lisinskom naći 4. prosinca. 

Detaljan program zbilja uzbudljivog programa Lisinski subotom proučite ovdje i ako niste pretplatnik, vrijeme je da postanete. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije