Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijest grada

Jeste li znali? Zagreb je nastao od naselja iz 8. stoljeća

'05.07.2012., Zagreb - Unatoc vrucinama Gornji grad je pun turista, koji koriste svaki trenutak za snimanje. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.11.2013.
u 10:27

Potvrđuju to arheološki nalazi iz starohrvatskih grobova

Naselje na kojem je nastala Zagrebačka biskupija 1094. godine postojalo je još u 8. stoljeću, 

Potvrđuju to arheološki nalazi iz starohrvatskih grobova – nakit kao proizvod slavenskih radionica starohrvatskog doba.  

Ukidanjem kmetstva 1848. Kaptol i Gradec gube nadležnost nad svojim predgrađima i tada se stvaraju uvjeti za ujedinjenje svih naselja, što se dogodilo 1850. godine. Tada se počeo graditi Donji grad, novi dio današnjeg centra.       

Ključne riječi

Komentara 4

IB
Ivan Brnčić
16:13 19.11.2013.

naravno, biskupija se ne osniva na nekom pustom i zapuštenom mjestu :) a i dovoljno je otić do muzeja grada di na samom početku imate arheloške nalaze na samom mjestu koji su pronađeni. tako recimo imate halštatska kuća koja je datirana iz 7.st prije Krista. Također u muzeju morete vidjeti keramiku, ogrlice, posuđe i drugo koje je tamo pronađeno.tako imate i metaluršku radionicu iz mlađeg željeznog doba iz 1.st prije Krista. Zatim se prolazi kraj ranosrednjovjekovnog bedema iz 680.g :) dakle, tu se živjelo i puno prije 8st..

ŽN
žnjora
10:57 18.11.2013.

Bože dragi od toliko originalnih nošnji, u gradu se šeta ova sa nekom lažnom kopijom. Što je turističkoj zajdenici da promovira ovakve stvari. Ovo je sramota za grad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije