Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagreb dobio mzipp

Jednim klikom do najbliže ljekarne, ali i česme ili WC-a

08.02.2017., Zagreb - Mobilna aplikacija Geoportala Grada Zagreba Zagreb na dlanu. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Robert Anić/PIXSELL
09.02.2017.
u 18:00

Novoj aplikaciji tepaju da je "grad na dlanu", a osim što njome možete locirati važne ustanove u svakom kvartu, pomoći će vam i da doznate što se planira graditi u susjedstvu stana koji želite kupiti

Najbliži dječji vrtić, školu, muzej, kazalište, bazen, dom zdravlja, dežurnu ljekarnu, tržnicu, garažu, ali i izvore pitke vode, streljane, porezne uprave, javne WC-e, Nextbike stanice, špilje, rudnike, a i vijeća nacionalnih manjina, sve to Zagrepčani odsad mogu nositi u svome džepu. Dovoljno je samo na pametni telefon skinuti aplikaciju mZIPP i svi podaci vezani uz grad dostupni su uz tek nekoliko klikova.

Računa i udaljenost

– Ishodišna točna za aplikaciju bio nam je Geoportal, koji već sad omogućuje korištenje prostornih podataka o gradu. Međutim, on je prilagođen stolnom računalu, a budući da većina internet koristi na mobitelu te im podaci često trebaju na licu mjesta, odlučili smo se na razvijanje mZIPP-a – objasnio je Darko Šiško iz Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, koji je u suradnji s analitičarima iz Apis IT-a jučer predstavio aplikaciju. Podaci o gradskoj upravi, komunalnim uslugama, obrazovanju, zdravstvu, okolišu i sportu, rekao je Šiško, u mobilnoj bi inačici trebali postati pravi hit, budući da je “stolnu verziju” Geoportala prošle godine posjetilo 175 tisuća pojedinačnih korisnika.

– Rad mZIPP-a najbolje se može objasniti na primjeru. Recimo da tražite stan koji želite kupiti. Dolazite u kvart o kojem ne znate ništa. U tom slučaju, otvarate aplikaciju koja vam pokazuje najbliže škole, vrtiće, ljekarne, knjižnice, taksi stajališta, baš sve što si zamislite. Također, možete odmah izračunati udaljenost tog stana od mjesta na kojem radite, pogledati, primjerice, biciklističke staze na toj ruti, a čak možete doznati i što će se graditi u blizini nekretnine, a planirano je Generalnim urbanističkim planom – funkcioniranje mZIPP-a objasnio je analitičar APIS-a Zoran Žižek. A osim pretraživanja podataka prema temama, adresi, katastarskoj čestici te njenoj namjeni, vrlo se lako može i izmjeriti sama površina željenog dijela kvarta, kao što se nađeno može podijeliti i na društvenim mrežama ili drugim aplikacijama namijenjenima za komunikaciju.

Nije mZIPP koristan samo u gradu već i u prirodi, konkretnije na Medvednici. Dio je to Zagreba koji je također “pokriven” aplikacijom kojoj tvorci tepaju da je “grad na dlanu”, pa se lako mogu pretražiti planinarski i lovački domovi, špilje, rudnici, utvrde, staze, a vidljiva je i sama granica parka prirode.

– Zamislite da šećete Podsljemenom i vidite zemljište na kojem je znak “na prodaju”. Vi samo uključite GPS na svom telefonu, uđete u aplikaciju i odmah vidite ima li to zemljište stambenu namjenu, što će se graditi u blizini, a usput možete provjeriti koje su vam najbliže planinarske staze za jednu šetnju do Sljemena – slikovit je ponovo bio analitičar Žižek, jedan od autora aplikacije.

Poseban je mZIPP također po tome što se, osim samih lokacija ustanova koje se nalaze u blizini pretraživača, na ekranu telefona prikazuju i njihovi telefonski brojevi te mail adrese. Ukupno 2400 lokacija podijeljeno je u 12 tematskih cjelina, od čega je unutar aplikacije dostupno 160 sportskih objekata, 130 domova zdravlja, 73 doma za starije, 50 lokacija s besplatnom Wi-Fi mrežom, 49 gradskih tijela, 35 trgovačkih društava te 11 gradskih vrtova.

Uvijek “friški” podaci

– Skeptici su nas već pitali po čemu se mZIPP razlikuje od, recimo, Google Mapsa ili sličnih aplikacija. Glavna je stavka činjenica da se podaci u našoj aplikaciji ažuriraju svakodnevno i uvijek su “friški” – rekla je Sanja Cvjetko Jerković, pročelnica Ureda za strategijsko planiranje.

Grad je za razvoj i održavanje mZIPP-a dao 400.000 kuna

Komentara 7

DU
Deleted user
05:49 10.02.2017.

Šobak, bre, česme, u Zagrebu!? Pa nisi bre u svome selu više.

HL
hlibit
10:06 10.02.2017.

...česma?...ajd ti cesma pisi za neku drugu drzavu

EX
explorer
08:56 10.02.2017.

Česme? Oklem siti đevojko?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije