Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKTI

Jazbina čeka bolje dane

30.06.2003.
u 00:00

Gradski oci očito nemaju mnogo sluha za turistički razvoj Zagreba jer "novi Jarun" stoji prazan

Brana Jazbina, završena 1997. godine, još uvijek nije dobila drugu namjenu, a čini se da neće niti sljedećih nekoliko godina. Od 18 retencija u Zagrebu, Jazbina je jedini višenamjenski projekt takve vrste jer služi i za retenciju i za akumulaciju. To znači da osim zaštite istočnog dijela grada od sljemenskog potoka Bliznec, koji je 1989. godine poplavio mnoga industrijska postrojenja i skladišta od Maksimirske ulice do Žitnjaka, brana može biti i jezero od kojeg se može napraviti sportsko-rekreacijski centar s raznim turističkim sadržajima.

Dužine od 614 i prosječne širine od 300 metara, prostor ima zapremninu od pola milijuna prostornih metara. Iz Hrvatskih voda doznajemo da su projekt vrijedan 40 milijuna kuna završili u planiranom roku i da ne mogu odlučivati njegovoj turističkoj namjeni. Ipak, ističu kako bi iskorištavanje akumulacijske mogućnosti Jazbine imalo i druge pozitivne učinke.

Iz jezera bi se mogla prihranjivati maksimirska jezera, a to bi redovitim protokom vode pridonijelo kvaliteti vode u Maksimiru. Kao jedinu prepreku ostvarivanju projekta u Hrvatskim vodama vide problem kanalizacije. Naime, svi stanovnici podsljemenske zone još nisu priključeni na kanalizacijsku mrežu, pa se fekalije ulijevaju u Bliznec. U Vodoopskrbi i odvodnji potvrdili su da dio stanovnika odvodnju još obavlja putem individualnih sabirnih jama pa bi voda kojom bi se punilo jezero bila upitne kvalitete. Preostalih deset kilometara kanalizacijske mreže planiraju sagraditi u sljedeće četiri godine. Iz Poglavarstva doznajemo da je mogućnost rekreacijskog korištenja akumulacije otvorena, uz uvjet očuvanja prirodnih vrijednosti prostora, ali inicijativa se mora pokrenuti na razini gradske četvrti.

Predsjednik Gradske četvrti Podsljeme Drago Topolovec rekao je da su inicijativu pokrenuli odavno, no da je upoznat s činjenicom da nikakvo uređenje Jazbine Grad ne planira čak do 2006. godine.

Daniela Miler

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije