Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nextbike

Javni bicikli hit su među turistima, a korisnika je sve više

bicikli
Sanjin Strukić/PIXSELL
22.06.2013.
u 12:00

U pet tjedana u sustav javnih bicikala Nextbike registriralo se čak 900 vozača, od čega je 250 aktivnih.

U pet tjedana u sustav javnih bicikala Nextbike registriralo se čak 900 vozača, od čega je 250 aktivnih pa poduzetnički dvojac Krešimir Dvorski i Ante Gulin rade na poboljšanju.

I za turiste hostela

Bicikli su odlično prihvaćeni među turistima, nedavno je skupina austrijskih studenata arhitekture u obilazak grada krenula biciklima jer im je tako bilo najbrže i najlakše povezati sve zanimljive lokacije novog i starog dijela Zagreba. Mladi i urbani ljudi najviše koriste bicikle pa je uz šest postojećih lokacija – Tehnički muzej, NSK, Kvatrić, Tomislavov trg, Petrinjsku i Gundulićevu, postavljeno još 10 bicikala kod Studentskog doma Stjepan Radić. Postoji i neformalno stajalište ispred Chillout hostela u Tomićevoj za njihove goste. Tako je ispunjena početna ideja o postavljanju 50 bicikala diljem grada.

– Nadogradili smo sustav s 30 parkirnih stalaka, a idući tjedan uvodimo smart kartice koji će tri puta skratiti proceduru unajmljivanja bicikla. Dovoljno ju je prisloniti na automat koji automatski prepoznaje sve podatke korisnika pa za početak korištenja treba unijeti samo broj bicikla koji se unajmljuje, bez unosa mobitela na koji stiže pin potreban za prijavu u sustav te vraćanje bicikla na stajalište – kaže Dvorski. Registracija stoji 79 kuna i traje tri mjeseca, a prvi sat vožnje u danu je besplatan. Svaki dodatni sat stoji osam kuna, za što je potrebno imati kreditnu karticu, no rade na uvođenju jednostavnijeg i povoljnijeg cjenika, najavljuje dvojac. Zadovoljni su korisnicima jer osim jedne probušene gume nije bilo drugih oštećenja, a svi su bicikli osigurani od krađe.

– Imali smo jednu dojavu građana da vraćeni bicikl nije bio vezan te smo provjerili i opomenuli korisnika – kaže Gustin. Bicikli će na otvorenom ostati sve dok bude lijepo vrijeme, a tijekom zime će ih skloniti od vremenskih nepogoda.

Milijunska investicija

– Tijekom zime promovirat ćemo bicikle u školama, vrtićima, centrima, ali i u drugim gradovima – kaže Ante Gustin. Početna investicija je milijun kuna, a projekt je trenutačno u pilot-fazi.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije