Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JARUN JE IPAK OK

Kupanje prije dva dana zabranili, a sada kažu: Voda je izvrsne kakvoće

jarun
Foto: Borna Filić/PIXSELL
04.06.2015.
u 19:27

Konkretnog odgovora na to kako je i zašto u dva dana od nepovoljne utvrđena izvrsna kakvoća vode – nema

Iako je prije samo dva dana na sjednici Gradske skupštine jasno istaknuto da je kupanje na Malom jezeru i Otoku Univerzijade na Jarunu nepoželjno zbog lošeg mikrobiološkog nalaza, odnosno povećane koncentracije bakterije Escherichia coli, to upozorenje građanima od danas više ne vrijedi.

– Kupanje na te dvije lokacije sigurno je za zdravlje ljudi – od danas garantira gradonačelnik Milan Bandić zajedno s pročelnicom gradskog Ureda za zdravstvo Mirnom Šitum i predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”.

I dok je Šitum još u utorak isticala da je po posljednjem uzorku kakvoća vode ocijenjena nezadovoljavajućom u odnosu na prethodnu sezonu, sada s gradonačelnikom Bandićem garantira: na Jarunu je, po posljednjem provedenom istraživanju iz travnja 2015. godine, utvrđena izvrsna kakvoća vode.

Međutim, konkretnog odgovora na to kako je i zašto u dva dana od nepovoljne utvrđena izvrsna kakvoća vode nema, a natpisi upozorenja postavljeni na plažama na spomenute dvije lokacije još prošle godine ostat će na Jarunu i ove kupališne sezone.

Europska unija nalaže da natpise imamo i dalje ako smo lani imali negativan nalaz te imamo obvezu upozoravati građane bez obzira na nalaz iz ove godine, koji garantira sigurnost za zdravlje ljudi. To nije ništa drugo nego prevencija, ovdje ne govorimo o zabrani, nego o oprezu – poručila je Mirna Šitum.

Oprečne informacije rezultat su i nekoliko novih Bandićevih obećanja građanima – Jarun će se bolje čistiti, kupit će se i novi uređaj za odmuljivanje jezera, a svaka dva tjedna nastavit će se uzimati uzorci vode.

– Na Jarunu je zabranjen jet ski, opasan je za kupače, ali i za floru i faunu na jezeru. Novac za uređaj za odmuljivanje naći ćemo u rebalansu proračuna – poručio je Bandić,

>>Samo dva dana ranije: Zabranjeno kupanje na Malom jezeru i Otoku Univerzijade

Komentara 19

Avatar Svećenik
Svećenik
22:49 04.06.2015.

Kaže Mile da će se kupati on i suradnici. Priznam, jedva čekam trenutak kada će se Vesna Kusin skinuti u badić.

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
19:56 04.06.2015.

Stigla zapovijed iz CK, kao i za vrijeme Cernobila. Pada radioaktivna kisa, a kad ono drugi dan iz Begeja - nema razloga za zabrinutost, idite van

SK
skladište
09:03 05.06.2015.

Treba uzeti uzorak vode u staklenu flašicu i osobno odnijeti na analizu! Tako bi prestale Bandićeve i novinarske priče. Neka se iza toga očisti mulj što prije sa dna jezera i pročisti voda. EColi nije nimalo bezazlena, ni za djecu, ni za odrasle, a vrlo brzo kroz mokraćovod izaziva upalu mjehura i bubrega. Liječenje je dugotrajno jer je bakterija uporna i često se pritaji, pa ponovo napada. Zato, oprez kupačima malima i velikim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije