Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Jakuševčani zbog samoborskog smeća prijete blokadom odlagališta

Iako Grad Samobor na račun Grada Zagreba uplati pet milijuna kuna, Jakuševčani poručuju da im je dosta tuđeg smeća
22. prosinca 2014. u 10:15 5 komentara 404 prikaza
10.10.2013., Zagreb -  Ministarstvo zastite okolisa i prirode komunalnim je poduzecima u Zapresicu, Pazinu i Trogiru urucilo inspekcijska rjesenja kojima im od 15. listopada zabranjuje obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom i odlaganja svih vrsta o

Smatramo apsolutno neprihvatljivim da grad Zagreb 11 godina prima otpad grada Samobora, a da istodobno nema kamo sa svojim otpadom – poručili su članovi Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec u otvorenom pismu dogradonačelnici Sandri Švaljek, uz zahtjev da se s dnevnog reda na Gradskoj skupštini danas povuče prijedlog zaključka o zbrinjavanju miješanog komunalnog otpada s područja Grada Samobora.

Najavljuju prosvjed

Izglasa li Gradska skupština spornu odluku, spremni su, dodaju, potpuno blokirati odlagalište i spriječiti dovoz bilo kakve vrste otpada.

– Pozivamo na razum dogradonačelnicu i gradske zastupnike kako ne bismo bili prisiljeni gradu Zagrebu pripremiti šareni Božić. Zdravlje i kvaliteta života 800 tisuća Zagrepčana bit će ugroženi, grad će biti zakrčen otpadom, a možda i doživjeti sudbinu Napulja – piše u spomenutom pismu.

Na prijetnje da pod svojim prozorima ne žele smrad otpada iz Samobora, gradonačelnik Krešo Beljak odgovara protupitanjem.

– A da se mi žalimo na to što pola Zagreba pije samoborsku vodu? Žao mi je što je do ovoga došlo jer smo uvijek dobro surađivali. To i nije neka velika količina otpada, riječ je vjerojatno o desetak posto od ukupne količine na Jakuševcu – rekao je Beljak te dodao kako Samobor po pitanju odlaganja otpada nema nikakvu alternativu.

Istaknuo je, također, da Grad Zagreb, naime, godišnje dobije čak pet milijuna kuna od Grada Samobora za odlaganje na Jakuševec.

Ugrožena ljudska prava

– Razumijem stanovnike Jakuševca, ali smatram da ipak prvo treba pronaći rješenje za zbrinjavanje glomaznog otpada s divljih odlagališta u samom Zagrebu – poručio je Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora.

Iz Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec napominju da su ugrožena njihova temeljna ljudska prava jer Grad Zagreb svjesno krši Direktivu EU o otpadu koja propisuje da odlagalište od naseljenog mjesta mora biti udaljeno minimalno 750 metara, a ograda odlagališta od najbliže kuće udaljena 110 metara.

Umirovljenici
RASTU SAMO 17 KUNA
Usporio rast plaća: Prvo usklađivanje mirovina bit će skromno
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar suludisumar
  suludisumar:

  Hm, Sandra Švaljek i Vesna Kusin nisu dorasle položaju koji sada imaju i glavinjaju bespućima Bandićeve smetlarske zbilje. Samobor je grad površine prostora jedne trečine Zagreba i ne vidim nikakvu logiku da se smeće sa sela i prigrađa trpa u ... prikaži još! skoro centar Zagreba. To je ludilo bez premca. Ali samoborci vole čisti zrak, tlo i vodu, a stoka sa Jakuševca nek guta miris njihovog smeća. Ekipa koja sada upravlja gradom ništa ne zna, ali želi da stanje traje što duže. Ista stvar je i proračun. Ponovo sve isto i samo podobnima i uhljebima, bez razvojne komponente, osim u smetlištarstvu, koje je nedefinirano do bola.

 • Avatar Duran Duran
  Duran Duran:

  Pa kakav je to cinizam, ..."to i nije neka velika količina otpada" i "nemamo alternativu" . Gospoda su po ko zna koji put ekološki svjesna na tuđi račun. Svi znamo da je Jakuševec veliki problem, a gradski činovnici dobrano koriste ... prikaži još!e lošu lokalnu upravu i neslogu jakuševačkog stanovništva . Za one loše informirane; naselje Jakuševec je na jugoistoku Zagreba stotinama godina prije onog zla zbog kojeg Jakuševec smatrate problemom. Samoborci najte kaj zamerit,ali Jakuševec je odavno full kojekakvih izdrk........

 • Avatar ankabutorac
  ankabutorac:

  Problem je da svi mi produciramo smece i zelimo da je odlagaliste najmanje na marsu...pa malo razmislite dal su potrebne sve te najlonske vrecice, nepotreban ambalaza kojom mozesmo obloziti cijelu zemaljsku kuglu...ne veli se uzalud da svatko pomece pred vlastitim ... prikaži još!m vratima...ili jos bolje da se primi za vlastiti nos...