Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA ZAGREB

Bandić i Mrak Taritaš ulaze u drugi krug, pogledajte slavlje u stožeru Brune Esih

Foto: Robert Anic/Patrik Macek/PIXSELL
1/40
21.05.2017.
u 23:02

Najveći broj glasova za skupštinu osvojila je stranka Milana Bandića. Na drugom mjestu su stranke predvođene SDP-om, a na trećem NL Sandre Švaljek.

Nakon prvih rezultata sigurno je kako je u prvom krugu izbora za gradonačelnika pobjedu odnio Milan Bandić dok je na drugom mjestu Anka Mrak Taritaš.

Sandra Švaljek je na trećem mjestu s malim zaostatkom za Taritaš. Slijede Bruna Esih i Drago Prgomet.

Izlaznost je bila veća od 47%.

Najveći broj glasova za skupštinu osvojila je stranka Milana Bandića. Na drugom mjestu su stranke predvođene SDP-om, a na trećem NL Sandre Švaljek.

HDZ je na četvrtom mjestu, a na petom kandidacijska lista Brune Esih. Ulazak u skupštinu trenutno imaju i s liste Zagreb je naš!.

1/105

Tijek događaja:

23.04 - Nakon više od 80% obrađenih biračkih mjesta, Milan Bandić na prvom je mjestu s 31,22% glasova. Anka Mrak Taritaš osvojila je 24,27%, a Sandra Švaljek 19,15%.

Bruna Esih je na četvrtom mjestu s 10,85%, a Drago Prgomet 5,63%.

23.00 - Vrlo je malo falilo. Zahvaljujem se tisućama i tisućama koji su prepoznali naš put, koji razmišljaju slično nama, a drugačije od ustoličenih politika. Ja mislim da upravo to što smo mi ostvarili da može potaknuti one koji nisu iz politike a žele se društveno angažirati, da se ohrabre i aktiviraju. Takvi nam trebaju. Želim potaknuti sve koji će nećkaju ući u politiku neka nam se pridruže i neka zajedno s nama mijenjaju Zagreb i Hrvatsku, kazala je Švaljek.

22.40 - Na iznenađenje mnogih samo 20 m od stožera koalicije Zagreb je naš sa svojim društvom u kafiću sjedi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kada smo ga došli upitati kako to da nije u svom stožeru gdje ga se očekuje i može li išta reći o trenutnim rezultatima izbora Bandić je uzvratio da još uvijek ne želi davati izjave i da je tu u privatnom društvu prijatelja. Na naši dodatni upit kako mu se čini atmosfera odmah u blizini njega, u stožeru koalicije 'Zagreb je naš' i kako gleda na njihov uspjeh i rezultat na izborima Bandić je uzvratio 'Ne pratim što se tamo događa, gledam u fontane ispred sebe', a u tom trenutku uz prskanje vodoskoka u fontanama čula se i glazba iz naše opere Ero s onog svijeta.

22.24 - Rezultati su sukladno očekivanjima, pričekat ćemo rezultate oko ponoći. Zahvaljujem se svima koji su izašli na izbore - rekla je Anka Mrak-Taritaš.

- Rekla bih da su dvije utakmice u pitanju, jedna je pri kraju. Sutra se pripremamo za drugu utakmicu - izjavila je.

- Da je situacija obrnuta, da sam ja ta koja sam treća, rekla bi da dajem potporu Švaljek. Očekujem i takvu potporu za drugi krug - poručila je Mrak-Taritaš.

21.47 - Slavlje u stožeru Brune Esih.

21.45 - Komentirajući rezultate izlaznih anketa liste Milana Bandića za zagrebačku Gradsku skupštinu, voditelj njegovog izbornog stožera Ivica Lovrić istaknuo je da su listu koja je kvalitetnija od one 2013. Zagrepčani prepoznali i nagradili glasovima.

"Čekat ćemo službene rezultate. Međutim, ako se ovo potvrdi, to znači da su listu koja je kvalitetnija nego ona 2013., naši sugrađani prepoznali i nagradili glasovima", izjavio je Lovrić Hini.

Istaknuo je kako nakon 4. lipnja, tj. drugog kruga izbora, očekuju još bolju suradnju između gradonačelnika i Gradske skupštine, a po rezultatima izlaznih anketa dobivaju 19 mandata u Gradskoj skupštini, što znači dva više nego na lokalnim izborima 2013. godine.  

"Mi smo prije četiri godine dobili 17 mandata, međutim, Klub zastupnika Milana Bandića napustila je gospođa Sandra Švaljek. I, kao što vidimo, građani su to prepoznali. Nagradili su one koji su ostali, a ne one koji su nas napustili", istaknuo je Lovrić.

21.32 - Nakon 10,13% obrađenih biračkih mjesta, Milan Bandić vodi s 36,48% glasova dok je na drugom mjestu Anka Mrak Taritaš koja je dobila potporu od 21,44%.

Sandra Švaljek na trećem je mjesu s 18,9%. Bruna Esih osvojila je 9,57%, Drago Prgomet 5,64%, Tomislav Tomašević 3,33%, Ivan Lovrinović 1,92% i Marko Sladoljev 1,52%.

21.13 - Voditelj stožera Sandre Švaljek Darinko Kosor vjeruje da Sandra Švaljek u konačnici može postići 20 posto glasova.

- Zagreb se uvijek dijeli na birače Milana Bandića i SDP-a. Ne može nikad kadidat ljevice pobijediti Milana Bandića. Mi smo učinili sve da damo kandidata koji može pobijediti Milana Bandića, ali moramo poštovati volju građana – prokomentirao je Kosor, a na pitanje koga će podržati u drugom krugu otkrio da su kao predstavnici mnogo nezavisnih grupacija još prije nekoliko mjeseci napravili dogovor da, u slučaju da Sandra Švaljek ne prođe dalje, neće podržati nikoga, građani Zagreba sami će odlučiti koga će izabrati za gradonačelnika.

Na pitanje je li to stav Sandre Švaljek i kani li ona nekoga podržati, Kosor je rekao da to govori kao voditelj njezina stožera i prenosi i njezin stav.

U Švaljekičinu stožeru osjeća se razočaranje, pristaše su se tek počele okupljati u većem broju, a Sandra Švaljek rezultate prati od kuće i u stožer će stići oko deset sati kad će se obratiti biračima.

20.57 - Potpuno je jasno, lokalni izbori, a posebice u Zagrebu, u svjetlu poznatih okolnosti, imali su izraziti nacionalni značaj. Ovdje se nije odlučivalo samo o komunalnim problemima, već su građani davali jasnu ocjenu hrvatskih političkih elita. Ono što su birači sada imali priliku birati u Zagrebu, na sljedećim izborima - iste ove ljude, načela i vrijednosti koje zastupaju - moći će birati u cijeloj domovini, od Vukovara do Dubrovnika i od Istre do Međimurja - kazao je Hasanbegović.

Više pročitajte ovdje.

20.55Vladimir Šeks komentirao je izlazne rezultate, ističući da se radi o malom uzorku birača. Kaže da su ga rezultati u Zagrebu razočarali, iako su u drugim većim gradovima HDZ-ovi kandidati postigli dobre rezultate. Ne može, kaže, prognozirati kako će rezultati izgledati do ponoći.

20.40 - Nezavisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu te prva na listi za Gradsku skupštinu Bruna Esih, kao i drugi na listi Zlatko Hasanbegović u nedjelju su izrazili iznimno zadovoljstvo nakon objave rezultata izlaznih anketa na lokalnim izborima te najavili širenje svoje političke opcije na razinu cijele Hrvatske.

"Vrlo smo zadovoljni rezultatima, nema razloga za bilo što drugo.  Pitaju me očekujem li i bolje rezultate na kraju – naravno da bi bilo lijepo, ali i s ovima smo jako zadovoljni", rekla je Esih Hini.

Ističe da prije mjesec dana nisu ni znali da će biti "dio ove priče" niti kamo ih ona vodi. "Samo smo imali jasan cilj i odgovornost prema svojim biračima i tako ćemo i dalje. I ako će to tražiti jednu potpuno novu priču, novu političku opciju, dakako, ni to nije isključeno", kazala je Esih upitana o budućim planovima.

Esih je saborska zastupnica i dio je Kluba HDZ-a, a upitana o tome kakav će biti daljnji odnos, kaže kako će se vidjeti  hoće li tako i dalje ostati.

"Bili su najavljeni određeni razgovori sa mnom po tom pitanju, međutim do njih za sada nije došlo. Ja ću i dalje ostati u dobrim odnosima sa svima, a budućnost ako donese i nešto drugo, o tome ćemo razgovarati naknadno.

20.29 - Izborne rezultate HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba Drage Prgometa komentirao je član Predsjedništva SDP-a Bojan Glavašević.  

- Andrej Plenković i njegov kandidat su dobili katastrofalne rezultate i to je dokaz da je on u svojoj stranci sve slabiji. Izvjesno je da nam sad još izvjesniji prijevremeni parlamentarni izbori - ocijenio je SDP-ov Bojan Glavašević. Ustvrdio je i kako je Anka Mrak Taritaš ostvarila "fenomenalan rezultat" koji će biti još bolji u drugom krugu.

20.25 - Komentirati izlazne ankete bilo bi malo pretenciozno s moje strane. Pričekat ćemo kraj, očekujemo bolji postotak, no ne značajno. Ne bih ništa promijenio, opet bih slao iste poruke, odabrao isti tim. Nisam vodio ideološku i svjetonazorsku bitku niti vrijeđao svoje kandidate. To sam ja i ne mogu se mijenjati bez obzira koliki postotak dobio - kaže Prgomet te dodaje da će HDZ tek odlučiti kome će dati podršku u 2. krugu.

20.03 - Loš rezultat u Zagrebu je moja odgovornost -, komentirao je Drago Prgomet loše rezultate izlaznih anketa prema kojima je dobio samo 5,75 posto pa naglasio: 'Esih su podržavali neki iz vrha HDZ-a, ne samo Hasanbegović'

- Nisam Plenkovićev čovjek, a što se tiče podrške u stranci zadovoljan sam radom članova stranke i kolega kako su odradili kampanju - kazao je Prgomet za N1 televiziju i dodao kako će biti analiziranja rada članova.

19.57Marko Sladoljev, kandidat Mosta za zagrebačkog gradonačelnika i nositelj liste za Gradsku skupštinu, izjavio je u nedjelju nakon objave izlaznih anketa, kako nije razočaran što neće uči u drugi krug izbora, dodavši da je Most u Zagrebu počeo od nule te da su na pragu ulaska u zagrebačku Gradsku skupštinu.

 Sladoljev je novinarima u stožeru Mosta ustvrdio da, kada dođu prvi neslužbeni rezultati izbora, ta će stranka ući u Skupštinu Grada Zagreba. Zahvalio je volonterima i Mostovim kandidatima na listama.

 U Zagrebu smo počeli od nule i nismo imali ništa, a danas imamo ustrojen Most u Gradu Zagrebu. To je oko 400 ljudi na listi i oko 1000 volontera i to je jedan početak Mosta u Gradu Zagrebu, rekao je  Sladoljev.

Na novinarski upit o tome koga će Most podržati u drugom krugu izbora za gradonačelnika, Sladoljev je rekao da neće nikoga podržati. "Mislimo da su naši birači dovoljno inteligentni da ih nitko ne treba poticati za izbore. Oni će sami odlučiti, to je volja građana Grada Zagreba", dodao je.

19.52Marko Sladoljev, kandidat Mosta za zagrebačkog gradonačelnika i nositelj liste za Gradsku skupštinu, izjavio je u nedjelju nakon objave izlaznih anketa, kako nije razočaran što neće uči u drugi krug izbora, dodavši da je Most u Zagrebu počeo od nule te da su na pragu ulaska u zagrebačku Gradsku skupštinu.

 Sladoljev je novinarima u stožeru Mosta ustvrdio da, kada dođu prvi neslužbeni rezultati izbora, ta će stranka ući u Skupštinu Grada Zagreba. Zahvalio je volonterima i Mostovim kandidatima na listama.

 U Zagrebu smo počeli od nule i nismo imali ništa, a danas imamo ustrojen Most u Gradu Zagrebu. To je oko 400 ljudi na listi i oko 1000 volontera i to je jedan početak Mosta u Gradu Zagrebu, rekao je  Sladoljev.

Na novinarski upit o tome koga će Most podržati u drugom krugu izbora za gradonačelnika, Sladoljev je rekao da neće nikoga podržati. "Mislimo da su naši birači dovoljno inteligentni da ih nitko ne treba poticati za izbore. Oni će sami odlučiti, to je volja građana Grada Zagreba", dodao je.

19.51 - U stožeru Bruna Esih, kandidatkinje za zagrebačku gradonačelnicu, u nedjelju nakon objave rezultata izlaznih anketa za lokalne izbore vlada zadovoljstvo te je pljeskom oko stotinjak okupljenih pozdravljena objava postotaka prema kojima Esih dobiva nešto više od 10 posto, a njezina lista za Gradsku skupštinu nešto više od 7 posto.

Pristaše Brune Esih pljeskom su pozdravili i rezultate za Split gdje je u vodstvu Željko Kerum.

Prema rezultatima izlaznih anketa, Esih je bolja od HDZ-ovog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Drage Prgometa koji ima 5,75 posto, a HDZ- ova lista za skupštinu jača je od liste Esih jer dobiva 10,52 posto.

19.30Sandra Švaljek još nije stigla u svoj stožer, ali tu su Darinko Kosor, Vladimir Ferdelji, Tihomir Milovac, Jozo Miličević i glumac Marko Torjanac

Prema prvim izlaznim anketama kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, Sandra Švaljek treća je po broju dobivenih glasova sa 17,67 posto i ne ulazi u drugi krug. Ispred nje su Milan Bandić s 30,08 posto i Anka Mrak Taritaš sa 26,78 posto.

19.21 - Prema prvim izlaznim anketama aktualni gradonačelnik Milan Bandić i Anka Mrak Taritaš, kandidatkinja HNS-a i SDP-a, idu u drugi krug lokalnih izbora u Zagrebu. Prvi rezultati dočekali su se s oduševljenjem u stožeru Anke Mrak Taritaš.

- 70% građana želi drugačiji Zagreb, ne želi Zagreb koji je zaostao, nego Zagreb koji je pokretač razvoja. U Zagrebu su samo četiri dizalice, došlo je vrijeme da za gradonačelnicu imamo gospođu i ženu i uvjeren sam da ćemo za dva tjedna slaviti - rekao je tako SDP-ov Rajko Ostojić nakon prvih rezultata.

Komentirao je i Ostojić da je ovakav rezultat i kandidatura Anke Mrak Taritaš svojstvena poruka SDP-a koji nije imao vlastitog kandidata.

- Naravno da je to poruka, Davor Bernardić u međuvremenu je postao šef stranke i nije bilo vremena da gradimo novog kandidata. SDP-ov kandidat pobjeđuje u Rijeci, a dva kandidata koja podržavamo ostvaruju dobre rezultate. 
Da je Anka Mrak Taritaš bila najbolje rješenje za Zagreb poručio je Vrdoljak

Poručio je kako je ovo samo znak da je došlo vrijeme u kojem se politika mijenja i koja se bazira na imenu najboljeg kandidata kao predstavnika određene stranke, a ne više isključivo na stranci. Jako smo zadovoljni i naravno očekujemo pobjedu za 15 dana - kazao je Vrdoljak poručujući da je stranka u Osijeku zadržala poziciju, a kontinuitet nisu izgubili i Rijeci.

Anka Mrak Taritaš još nije stigla u stožer.

18.51 - HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Drago Prgomet stigao je u stožer u središnjicu HDZ-a na Trg žrtava fašizma. Među prvima su stigli i Željko Reiner, Gordan Jandroković, a Prgometa su pozdravili i Milijan Brkić te predsjednik GO HDZ-a Zagreba Andrija Mikulić

Komentara 139

JM
ja-ma
19:16 21.05.2017.

Užas sad u drugom krugu moram glasat za Bandića je ovu.....ne mogu živu smislit.😣

Avatar Kolo-Tg
Kolo-Tg
19:19 21.05.2017.

Drage Prgometa nema u izlaznim anketama hi hi hi

MO
mobitel20
19:19 21.05.2017.

Sjajna poruka pokusaju stvaranja laznog HDZa koji bi uzeo glasove "starog" a promivirajuci nekakav "novi" koji je po mjeri prgometa,dalicki i obuljenki ! To ne prolazi ! STOP ! Plenkovicu, HDZ mora ostati HDZ ili brisi i s Prgometim osnivaj lijeve liberale ! Bravo za Esih ! U Splitu ce Opara pobijediti Keruma ako ne preuzme lijevicarsku retoriku o "pitomima i cestitima"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije