Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI DOM ŠKOLARCIMA

Izgradili, osvježili ili potpuno obnovili deset zagrebačkih škola

Vojna bolnica
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/3
03.09.2019.
u 14:42

Tri nove sportske dvorane, ali i dvije “ganc” nove zgrade u Vidovcu i Ivanjoj Reki dočekat će školarce već sljedeći tjedan

Metu se podovi, briše prašina s ormarića, glancaju klupe i obavljaju posljednje pripreme prije nego što kroz ulazna vrata zgrade u ponedjeljak uđe lavina učenika, spremna za svoj prvi dan škole.

No djeca s područja Ivanje Reke s posebnim veseljem čekaju taj dan jer će svoje školske dane, umjesto u školskim klupama Osnovne škole Frana Krste Frankopana na Peščenici, gdje su ih dosad provodili, na nastavu u novu suvremenu zgradu u svom kvartu.

Prošla je tehnički

Obnovljeno je ili će biti do kraja godine, kažu iz Grada, deset škola, a više od sto milijuna kuna uloženo je u, kako ju je prije mjesec dana nazvao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, jednu od najljepših u metropoli, upravo ovu u Ivanjoj Reki. I dok će prve godine u jednosmjenskoj nastavi u nju moći ići 270 učenika, predviđena je za njih 720 koji bi nastavu pohađali u dvije smjene.

Zgrada i trodijelna sportska dvorana površine su 7580 kvadrata, a uključuju 10 učionica za predmetnu i pet učionica za razrednu nastavu s popratnim sadržajima. Sretni će biti i učenici iz Vidovca koji su također dobili “ganc” novu školsku zgradu. Kao objekt područne škole OŠ Markuševec do prije dvije godine služila je zgrada stara više od osamdeset godina, no ona je u sve to vrijeme prolazila kroz tek neznatne obnove pa je stoga srušena, a nedugo zatim na njenim se temeljima počela graditi nova škola.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Učenici su u međuvremenu nastavu pohađali u matičnoj školi u Markuševcu, a u Vidovcu ih sad čeka zgrada s osam novih učionica, sportskom dvoranom u podrumu te blagovaonicom i kuhinjom u prizemlju. Sve to nalazi se na 2356 kvadrata, a izgradnja i opremanje koštali su 32 milijuna kuna.

– Tehnički je pregled prošao bez problema, do četvrtka očekujemo dobiti uporabnu dozvolu i onda će sve biti spremno za našu djecu. A do kraja ovog tjedna završit ćemo i uređenje već postojećeg vanjskog igrališta – kaže predsjednik Vijeća gradske četvrti Podsljeme Krešimir Kompesak.

Za instrumentaliste i zborove

Dugi niz godina čekali su i učenici Osnovne škole Granešina u Gornjoj Dubravi, i to školsku dvoranu jer su dosad tjelesni odgoj obavljali u predvorju zgrade i učionicama. Zato su sad, u povodu 160. rođendana škole, dobili vrhunski opremljenu trodijelnu dvoranu s ambulantom, dvije dodatne dvorane, osam svlačionica i velikim vanjskim igralištem. A da od škole do dvorane ne moraju prelaziti opasnu Miroševečku cestu, sagrađen im je i pješački pothodnik.

Dvoranu će dobit i OŠ Tina Ujevića u Donjem gradu, kao i OŠ Jabukovac na Tuškancu. A do kraja godine, poručuju iz Gradskog ureda za obrazovanje, očekuje se, između ostaloga, i prenamjena bivše vojne bolnice u Vlaškoj za potrebe Glazbene škole Elly Bašić te izgradnja OŠ Središće, koju će u jednoj smjeni pohađati 450 učenika.

Što se tiče rekonstrukcije i prenamjene vojne bolnice, radovi su počeli lani u kolovozu, a u novoj školi predviđene su učionice za skupnu i individualnu nastavu, tri dvorane za nastavu zborova i orkestara te koncertnu djelatnost

Ključne riječi

Komentara 1

HE
herojulice
17:56 03.09.2019.

Hahahaha, tehnički pregled, hahahahaha......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije