Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zapreke pred gluhima

Ivona (15) prati nastavu uz pomoć daktilografkinje

iva mlakar (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/4
03.05.2013.
u 15:08

Puno mi je lakše jer imam zapisano sve što su nastavnici rekli, kaže Ivona, korisnica daktilografa

U razredu je netko ispričao šalu i svi se tome grohotom smiju. Ali, Ivona ne. Gluha je od rođenja. Najviše joj smeta, kaže, što nikad nije u tijeku događanja i sve joj trebaju naknadno prepričavati. Petnaest joj je godina i upisala je Gimnaziju Lucijana Vranjanina. 

Država ne plaća 

Najveća joj je pomoć i podrška tijekom školovanja njezina sestra blizanka Matea. No, već mjesec dana Ivona prati nastavu pomoću daktilografkinje Jelene. 

– Puno mi je lakše, jer onda imam zapisano sve što su nastavnici rekli. U osnovnoj sam morala uzimati bilješke od kolega i to mi ponekad nije bilo dovoljno – kazala je Ivona Mlakar. Daktilografske usluge omogućila joj je udruga za zaštitu prava (na)gluhih osoba Videatur.

– Budući da je to kod nas nešto sasvim novo, ne postoji kriterij za financiranje iz državnog proračuna. Nažalost, naša udruga ima mogućnosti da te usluge korisnicima financira samo do rujna – objasnila je 29-godišnja volonterka udruge Iva Hiršl te istaknula kako je nedavno bila u Češkoj gdje ta usluga postoji već osam godina. Ona je na poslijediplomskom studiju na Ekonomskom fakultetu. Nagluha je i imala je, kaže, zbog toga problema tijekom studiranja. 

– Rijetke su gluhe i nagluhe osobe koje su dobri čitači s usana. Na predavanjima je problem ako se profesori šetaju po dvorani ako su okrenuti prema ploči ili istodobno govore i izvode eksperiment – kazala je Iva. 

Ostvarila životne planove

– Najgore je pričati kao da sam između dva svijeta, kaže 27-godišnja Sandra Bakula. “Kao da govorim dva strana jezika – govorom i gestom.” 

Sluh joj je oštećen od rođenja. No, nije, kaže, dopustila da joj to poremeti životne planove. Inženjerka je informacijske tehnologije, radi, a i trenira rukomet. 

– Kakve veze ima gluhoća uha ako um čuje – citirala je Victora Hugoa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije